Mardilaupäeva aktsioon julgustab Tartus vanarahva kombeid järgima

Tartu Postimees
Copy
Eesti ja teiste rahvaste sanditamiskombeid elavdav üle-eestiline aktsioon Hakkame santima! tipneb 8. ja 9. novembril Tartu linnas. Pildil kujutatud mardid kahekesi.
Eesti ja teiste rahvaste sanditamiskombeid elavdav üle-eestiline aktsioon Hakkame santima! tipneb 8. ja 9. novembril Tartu linnas. Pildil kujutatud mardid kahekesi. Foto: Andres Treial (zoomfoto.ee)

Tänavu toimub üle Eesti erinevate rahvaste sanditamiskombeid elavdav aktsioon «Hakkame santima!», mis tipneb 8. ja 9. novembril Tartus.

Mardilaupäevale eelneval pühapäeval, 8. novembril kell 15 võib Eesti Rahva Muuseumi teatrisaalis näha kontserdil kirevaid ja ehedaid eesti, udmurdi, rumeenia ja vene sanditamiskombeid. Esinevad folkloorirühmad Jumšan Gur, Maatasa, Suprjadki ja rumeenia kogukond Eestis.

Mardilaupäeva pidustused algavad 9. novembril kell 11 raeplatsil, kus toimub juba 15. korda noorte- ja laste pärimuspäev Taaderandi talisted. Purskkaevu juurde platsil kogunevad paarikümneks minutiks kõige väiksemad mardisandid üheksast Tartu linna lasteaiast, et soovida mudilastele eakohaste laulude, mängude ja tantsudega mardiõnne nii raerahvale kui ka linnakodanikele. 

Samal päeval kell 17 toimub kaubamajaesisel platsil pärimusringi Tähelinnud mardikombestikku tutvustav etendus «Mart tantsib, maa müdiseb», milles saavad kaasa lüüa ka pealtvaatajad. 

Kell 17.30–17.45 on kaubamaja ette (Vanemuise teatri poolsele küljele) oodatud kõik mardisanti minejad, sest esimest korda leiab aset suur mardisantide rongkäik. Mardirong alustab kell 17.45 liikumist kaubamaja juurest Raekoja platsile. Inimesi oodatakse kohale kostüümide ja mardisantidele kohaste pillidega.

Kell 18 on nii mardisandid kui linnarahvas oodatud raekoja ette, kus antakse martijooksmise avapauk, korratakse üle mardilaulud ja harjutatakse marditantsu. Linnapea Urmas Klaas kuulutab mardilaupäeva pidulikult avatuks ning õhtul kell 20 tantsitakse Korp! Rotalia majas 19. ja 20. sajandi külapidudel armsaks saanud tantse ja kaetakse mardiandidest ühine pidulaud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles