Vald loobus Puhja koolimaja lammutamise plaanist (3)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Puhja seltsimajas peeti teisipäeva õhtul avalik arutelu kohaliku vana koolimaja lammutamise üle. Vabu kohti saalis nappis. 
Puhja seltsimajas peeti teisipäeva õhtul avalik arutelu kohaliku vana koolimaja lammutamise üle. Vabu kohti saalis nappis. Foto: Kristjan Teedema

Elva vallavalitsus otsustas Puhja endise koolimaja lammutamise ümber lõõmama löönud kired kustutada lühida sõnumiga, et lammutamine ei ole enam teema. Teisipäeva õhtul kaks ja pool tundi kestnud rahvakoosoleku järel ei jäänud Elva abivallavanema Heiki Hanseni sõnul muud võimalust.

Puhja vana ja uus koolimaja.
Puhja vana ja uus koolimaja. Foto: Margus Ansu

Müüki ei kaaluta

«Koosolek oli kokku kutsutud saamaks indikatsioon, mis selle maja saatus võiks olla, ja eks koosoleku tulemusel saab ainult ühte moodi seda öelda: lammutamine ei ole praegusel hetkel teema,» ütles Hansen. «Vallavalitsus kindlasti lammutamise ettevalmistusega edasi ei lähe ja siinkohal jääb see asi seisma.»

Vallavalitsus läks Puhja 1906. aastal valminud seltsimaja saali koosolekule plaaniga selgitada, miks oleks õige vanast koolimajast loobuda ja selle mälestus jäädvustada. Hansen rääkis kokkutulnuile, et umbes 1100-ruutmeetrise pinnaga maja on täielikult amortiseerunud, päästeamet ei luba seda kasutada, remont maksab üle miljoni euro ja seni pole leitud ka ideed, milleks maja renoveerida.

Arvukates sõnavõttudes leidis kordamist maja kultuurilooline väärtus ja emotsionaalne tähendus endistele õpilastele ja õpetajatele. Rohkelt oli ka soovitusi võtta aeg maha ja kaaluda, kuidas hoonesse sobitada avalikust rahast ülal peetavaid asutusi ja seltsitegevusi: raamatukogu, kogukonnaruumid, noortekeskus jne. Ka maja müüki pidasid kõnelejad lammutamisest paremaks.

Maja on sellises asukohas, et selle müümine on keeruline.

Elva abivallavanem Heiki Hansen.

«Arvan, et müüki me pigem ei kaalu,» ütles Hansen. «Sellises asukohas maja müümine on keeruline. Omavalitsusel ei ole võimalik müüa sihtsuunitlusega, näiteks seltsitegevuseks. Saame müüa enampakkumisel.» Kui kooliõuele tekitada muu eesmärk kui avalik või seltsitegevus, siis see tükeldab õue ja on ka risk, et tegevus väga hästi kooliga kokku ei sobi, lisas ta.

Hansen kordas eile, et kui hakata vanasse koolimajja vägisi tegevusi tekitama, siis pole see majanduslikult jätkusuutlik, kuid erinevates majades käivate tegevuste ühte kohta koondamine on suund, mille poole liikuda.

«Aga koondamise eesmärk peaks olema ka see, et saame ülalpidamiskulude poolest ökonoomsesse keskkonda. Selle maja puhul oleks vaja siis kapitaalset remonti,» lisas ta.

Raha eelarves pole

Päästeameti inspektor Ants Prüüs ütles, et kui hoonet kasutada seltsingute majana, raamatukoguna või noortekeskusena, tuleks paigaldada tuletõkkeuksed, turvavalgustus ja automaatne häiresüsteem.

Asjatundjate hinnangul võib päästeameti nõuete täitmine maksta mitukümmend tuhat eurot.

Endise Puhja valla tellimusel 12 aastat tagasi ARC Projektis koostatud maja remondivajaduse hinnangus seisis, et katusekonstruktsioon on heas seisukorras, seinad rahuldavas. Parandamist vajab soojustus ja vahetamist katus.

Elva valla eelarves ega eelarvestrateegias vanale koolimajale raha ette nähtud ei ole. «Võib öelda, et see jääb paremaid aegu ootama,» lausus Hansen.

Vaata ka koosoleku videosalvestist:

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles