Tartlaste toel valminud sõjafilm linastub PÖFFi programmis (1)

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
«Erna on sõjas» pakub vaadata lugu vankumatust emaarmastusest.
«Erna on sõjas» pakub vaadata lugu vankumatust emaarmastusest. Foto: Kaader filmist

Taani, Eesti ja Belgia koostöös valminud ning osaliselt Tartus ja Tartumaal üles võetud filmi «Erna on sõjas» linastamise korraldajad avalikustasid eile treileri ja andsid edasi teate, et seda linateost saab vaadata Pimedate Ööde filmifestivali (PÖFF) põhivõistlusprogrammis.

Taani režissööri Henrik Ruben Genzi uue filmi kesksetes osades mängivad näitlejad Trine Dyrholm ja Ulrich Thomsen. Filmi Eesti-poolse tootja Nafta Filmsi kaasprodutsent Esko Rips meenutas põnevat filmimise aega eelmise aasta suvel Tartumaal Tamsa külas Kindralimäel, kus lavastati kaevikutestseene.

«Need sõjadraama kaadrid on filmis ühed pöördelisemad hetked,» lisas Rips. «Usun, et see koostööprojekt paneb Eesti ja just Tartu rahvusvahelise filmitööstuse kaardile.»

Endises rahvusarhiivi hoones Toomel filmiti kasarmustseenid, kus osales ligi 200 inimest.

«Erna on sõjas» tegevus toimub 1918. aasta Saksamaa ja Taani piirialadel Jüütimaal, kus esimese maailmasõja lahinguteks värvatakse Saksa sõjaväkke ka Taani talumehi.

Trine Dyrholm kehastab erakordset naist Ernat, kelle lihtsameelne noor poeg Kalle värvatakse sõjaväkke. Murest murtud ja meeleheitel ema kasutab juhust ja maskeerub meheks, et järgneda pojale lahingutes.

Tartu loomemajanduskeskuse ja Tartu filmifondi juhi Kristiina Reidolvi sõnul võtab fond avasüli vastu põnevaid piiriüleseid projekte. «Rahvusvaheline koostöö on Tartu filmifondile olulise kaaluga,» lisas ta.

«Erna on sõjas» linastub PÖFFi kavas Tallinnas 20. novembril, piletid on juba müügil. Linastus Tartus on 21. novembril Athena kinos, sinna saab pileteid osta 6. novembrist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles