Küberkaitsespetsialist Hans Lõugas: internetis peab mõtlema nagu häkker

Armas Riives
, reporter
Copy
Küberkaitseõppuse Cyber Battle of Tartu korraldaja Hans Lõugas loodab, et noortes süttib tuluke ja nad asuvad küberkaitset õppima, mis avab neile kogu maailma.
Küberkaitseõppuse Cyber Battle of Tartu korraldaja Hans Lõugas loodab, et noortes süttib tuluke ja nad asuvad küberkaitset õppima, mis avab neile kogu maailma. Foto: Margus Ansu

Tartus Delta keskuses peeti nädalavahetusel õpilastele ja tudengitele mõeldud küberkaitseõppus, kus noored pidid leidma haavatavusi kooli infosüsteemis, peatama rünnaku haigla elutähtsatele süsteemidele ja tõkestama küberrünnaku, millega taheti avada muuseumi varakambrit.

Ühtlasi selgitati välja võistkond, kes 18. novembril esindab Eestit Abu Dhabis rahvusvahelisel küberkaitsevõistlusel Cyber Battle of the Emirates. Esikoha sai võistkond 3 On Kohtuseadus, kus osalesid «häkkerid» Poska gümnaasiumist, Tamme gümnaasiumist, Põltsamaa ühisgümnaasiumist ja Tartu kutsehariduskeskusest.

Õppuse korraldaja ja küberturbe-ettevõtte CybExer​ vanemanalüütiku Hans Lõugase sõnul oli õppuse peamine idee sisendada noortele häkkerite maailmavaadet. Interneti kasutajana tuleb endalt alati küsida, kas üks või teine süsteem on turvaline, kus võib olla mõni turvaauk, mida saab rünnata, sest internetti kasutades oleme haavatavamad kui kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles