Maailma üks tippkoore laulab pühapäeval Pauluse kirikus Mozarti reekviemi

Tartu Postimees
Copy
Dirigent Tõnu Kaljuste ning osa Tallinna kammerorkestrist ja Eesti filharmoonia kammerkoorist.
Dirigent Tõnu Kaljuste ning osa Tallinna kammerorkestrist ja Eesti filharmoonia kammerkoorist. Foto: Kristian Kruuser

1. novembril, mis kirikukalendris on kõikide pühakute päev, tuleb kell 19 Tartu Pauluse kirikus esitusele Wolfgang Amadeus Mozarti reekviem. Koos Eesti filharmoonia kammerkooriga, mille BBC muusikaajakiri Classical Music valis äsja maailma kümne parima koori sekka, tulevad kuulajate ette Tallinna kammerorkester ning sopran Yena Choi, metsosopran Helen Lepalaan, tenor Oliver Kuusik ja bariton Olari Viikholm. Dirigeerib Tõnu Kaljuste.

Mozarti reekviemi («Requiem») sündi saadab legend, mille järgi olevat helilooja juurde ilmunud salapärane tundmatu, kes tellis temalt leinamissa. Selline tellimus olevat raskesti haiget Mozartit hingepõhjani vapustanud ning teda olevat aina enam kummitanud mõte, et ilmus saadik teisest ilmast ja käskis luua omaenda matusteks missa.

Teiste allikate järgi oli tellija Mozartile hästi teada. Oli avalik saladus, et krahv Walsegg-Stuppach tellis Viini heliloojatelt salaja teoseid, mida koos õukonnamuusikutega isikliku loomingu pähe ette kanda. Kui krahvi noor naine 1791. aasta veebruaris suri, soovis lesk tema surma-aastapäevaks reekviemi ja pöördus Mozarti poole. Teost alustas Mozart oktoobris, novembri lõpus ta haigestus ja suri 5. detsembril oopust lõpetamata. Teose komponeeris lõpuni Mozarti õpilane Franz Xaver Süßmayr.

Kontsert Mozarti reekviemi esituseks eeloleval esmaspäeval kell 22 Tallinna Kaarli kirikus on välja müüdud. Kontsert kuulub «Kahe tähtteose» sarja. See jätkub 2. ja 3. detsembril Tallinnas ja Tartus Ludwig van Beethoveni suurteose «Missa solemnis» ettekandega, millega tähistatakse helilooja peagi kulminatsioonini jõudvat 250. sünniaastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles