Galerii ⟩ Ligi poolsada talgulist andsid Toomel lehtede riisumisega maheaedadele rammu juurde (2)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Laupäeva hommikul kogunes ligi poolsada inimest Toomemäele, et talgutel lehti riisuda. Kokku kogutud lehed pandi suurde, 14 kuupmeetrit mahutavasse konteinerisse ning sõidutati Tartu maheaedadesse multšiks ja kompostiks. Konteiner käis Toome vahet kaks korda.
 

MTÜ Tartu Maheaia juhil Avo Rosenvaldil oli hea meel näha, et maheaednikud lehtede riisumise talgutest aktiivselt osa võtsid. «Enamik siinsetest on maheaednikud,» sõnas ta napilt tund pärast talgupäeva algust.

Samas lootis ta, et päevapeale tuleb talgulisi juurde. «Kui mõelda, et meil on maheaednikke ligi 250, siis tahaks loota, et saame pärastlõunaks jõudu juurde,» lisas ta.

Riisujatest tegelikult puudus polnudki, küll aga kippus vedu venima. «Kärusid võiks rohkem olla, praegu veame koormakatetega konteinerini, aga see pole kuigi tõhus,» sõnas Rosenvald. Ta ise oli talgule tulnud üherattalise aiakäruga, millel oli peal spetsiaalne puidust rakis lehtede veoks.

Ilus sügisilm soosis talgupäeva, kuid teistpidi on pikk sügis jätnud lehed liiga kauaks puudele. «No kui mõnda aega tagasi talgupäeva organiseerisime, siis ei osanud arvata, et oktoobri viimasel päeval on puud veel lehtes,» rääkis Rosenvald.

Talgutele tuli ka Rosenvaldi tütar Maili Nurme koos oma kolme lapsega. «Et isa seda sündmust korraldab, siis olime arvestanud, et tuleme koos perega appi,» sõnas Nurme.

Ta lisas, et oma koduaias on veel lehed riisumata. «Ootame, millal kõik lehed on maha langenud, alles siis hakkame riisuma,» lisas ta.

MTÜ Tartu Maheaed korraldas sääraseid lehtede koristustalguid esimest korda. Varasematel aastatel on mahalangenud lehed viidud Aardlapallu, kus need rammusaks kompostiks töödeldi. Et rammu saamiseks poleks vaja enam edasi-tagasi sõita, pakkusid MTÜ Tartu Maheaia eestvedajad välja, et lehed võiks otse Tartu maheaedadesse viia.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles