GALERII ⟩ Raekoja platsil astuti üles Poola naiste õiguste kaitseks (4)

Lisete Reineberg
Copy

Täna keskpäeval kogunes hulk inimesi Tartu Raekoja platsile, et avaldada toetust Poolas abordiseaduse pärast alanud protestilainele. 

Ürituse üks korraldaja, poolatar Joanna Dagmara Dobosz ütles, et protestiga väljendatakse solidaarsust eelkõige poola naistele, aga tegelikult ka kõikidele teistele naistele ja inimestele. «See on protest inimõiguste kaitseks ja mitte kellegi vastu,» sõnas ta.

Poola naiste kaitseks tehti valmis eesti-, inglise- ja poolakeelsed plakatid, võeti peeti mitu kõnet, hüüti poolakeelseid väljendeid ja lehvitati poola lippe. 

Eestis elav poolakas Slawomir Kijak tuli protestile toetama naisi, kes võitlevad enda õiguste eest, sest keegi ei küsinud naiste arvamust selle kohta, mis tema koduriigis toimub. Lisaks on tal ka tütar, kes on Poola kodanik ning Kijak muretseb ka seepärast, mis tütart tulevikus ees ootab.

Tema ämm Galina Saarits tuli samuti poola naistele toetust avaldama, sest tema sõnul on ebaõiglane see, mis Poolas tehakse. «Mis siis, et oleme juba pensionärid,» ütles Saarits ja viitas enda kõrval seisvale õele Silvi Labbile, kes tuli samuti protestima.

«Ma saan aru, et inimesed on usklikud, aga niisuguseid seadusi teha ei ole mõeldav,» lisas Saarits.  

Kui varem oli Poolas abort lubatud vägistamise või intsesti korral ning juhtudel, kui ema tervis on ohus või loode on väärarenguga, siis eelmise nädala otsusega tühistas Poola põhiseaduskohus just nendest viimase. Kohus leidis, et see pole kooskõlas põhiseadusega. Seetõttu leiavad Poolas aset laiaulatuslikud protestid. Kolmapäeval protestiti samal eesmärgil ka Tallinnas.

Loe lähemalt esmaspäevasest Tartu Postimehest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles