Mõned oskavad anekdoote rääkida ja teised mitte, Peeter Tulviste oskas

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Peeter Tulviste (28. oktoober 1945 – 11. märts 2017) päev enne oma 70. sünnipäeva ülikooli peahoone taga.
Peeter Tulviste (28. oktoober 1945 – 11. märts 2017) päev enne oma 70. sünnipäeva ülikooli peahoone taga. Foto: Margus Ansu

Ülikool kuulub kiriku, kohtu, armee, haigla (vaimuhaigla!) ja kooli kõrval nende institutsioonide hulka, millega on palju nalju seotud. – Niisugune lause on ilmunud Tartu ülikooli 375. aastapäeva puhul Ilmamaa kirjastatud raamatu «200 ülikoolinalja» eessõnas. Selle on kirjutanud ja trükises avaldatud naljad kogunud Peeter Tulviste (28. oktoober 1945 – 11. märts 2017), kes oleks täna saanud 75-aastaseks.

Aastal 2015 Tartu aukodanikuks nimetatud Tulviste asus TÜs tööle 1969, kui oli lõpetanud Moskva ülikooli doktorikraadiga psühholoogias. 1988. aastal sai temast psühholoogiakateedri professor. Ta oli külalisprofessor välismaa ülikoolides, TÜ teadusprorektor ja rektor ning Eesti teaduste akadeemia asepresident.

Maailmamainega teadustöö kõrval osales Tulviste Eesti ühiskonnaelus ja poliitikas. Ta oli Tartu linnavolikogu esimees ja riigikogu liige, ajakirja Akadeemia toimetuskolleegiumi, kirjastuse Ilmamaa nõukogu ja Uku Masingu kolleegiumi liige, üks raamatusarja «Eesti mõttelugu» suunajaist. Oma tegevuse eest pälvis ta muude autasude kõrval Riigivapi IV ja II klassi ning kaitseliidu Valgeristi III klassi teenetemärgi ja Tartu medali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles