Annelinna majadele saab taotleda rekonstrueerimistoetust

Tartu Postimees
Copy
Niinimetatud vahvelmaja tüüpi maja Annelinnas.
Niinimetatud vahvelmaja tüüpi maja Annelinnas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Nädala lõpus käivitub uue projekti taotlusvoor, mille käigus saavad ka Annelinnas niinimetatud triibulise maja ja vahvelmaja tüüpprojektide järgi ehitatud viiekorruseliste kortermajade ühistud taotleda Kredexi toel maja renoveerimist tehases eeltoodetud katuse- ja välisseinaelementidega. See annab võimaluse teha elanike igapäevaelu segavad renoveerimistööd vaid kuu-kahega.

1. novembril avaneb Kredexis korterelamu tehaselise rekonstrueerimise toetuse taotlusvoor, mille käigus tehakse korda ligikaudu 20 tüüpprojekti järgi ehitatud kuni viiekorruselist korterelamut, ning Annelinna majad on samuti oodatud sellele toetusele kandideerima.

Tehaselise rekonstrueerimise eesmärk on toota tehases valmis majadele sobivad katuse- ja välisseinaelemendid, mis juba sisaldavad soojustust, aknaid ja ventilatsioonisüsteemi. See tähendab, et ehitusobjektil tuleb teha vaid paigaldustööd ning vajaduse korral majasisesed renoveerimistööd.

Majandus- ja taristuministri Taavi Aasa sõnul võimaldab uus meetod täpsemalt planeerida materjali kulu ja vähendada renoveerimistöödele tavapäraselt kuluvat aega. «Suurem kiirus ei tule aga kvaliteedi arvelt, vaid võidame aega tänu automatiseerimisele,» märkis ta. «See on oluline, sest renoveerimistöid tehakse ikka tavaliselt siis, kui ka elanikud majas sees elavad, aga nii on võimalik nende igapäevast elu võimalikult vähe häirida. Hinnanguliselt peaks elementide paigaldamisega seotud tööd kestma ühe elamu juures vaid kuni kuu aega.»

Kredexi eluaseme ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu märkis, et toetusmäär on 50 protsenti tööde maksumusest või kuni 1 000 000 eurot korterelamu kohta. «Tegemist on Eestis täiesti uue meetodiga, mistõttu valib Kredex toetust saavatele ühistutele projekteerija ning ehitaja avaliku konkursi teel. Loodetavasti annab see ühistutele suurema julguse ja kindluse üheskoos riigiga innovatsiooni panustada,» sõnas Reinsalu.

Renoveerimine vähendab ühelt poolt maja küttekulusid umbes poole võrra ning parandab nii hoone välimust kui ka sisekliimat. Teisalt jätab uudne lahendus korteriühistute õlule tavapärasest vähem asjaajamist.

Toetuse taotlusvoor on suunatud ühistutele, mis asuvad enne 1993. aastat tüüpprojektiga ehitatud Mustamäe, Õismäe, Lasnamäe, Annelinna või hruštšovka tüüpprojekti järgi ehitatud kuni viiekorruselises kortermajas. Annelinnas on need Tartu elamuehituskombinaadi poolt tüüpprojekti 111-133 järgi ehitatud viiekorruselised majad, erinevat värvi seina- ja aknapaneelidega ehk triibulised majad ning esiküljel eenduvate osadega nn vahvelmajad. Ühistud kõikjal Eestis saavad kõrvuti Annelinnast tuttavate korterelamutega toetust taotleda veel ka tüüpprojektide 1-317, 1-464, ja 111-121 alusel ehitatud majadele.

Tallinnas on sellisel meetodil varem rekonstrueeritud Mustamäel Akadeemia tee 5a asuv Tallinna tehnikaülikooli pereühiselamu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles