Maailma vanim eestlane Illa Toompuu tähistab täna 108. sünnipäeva

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Mitte keegi ei tea, mis teda elus ees ootab. «Kõigil on seiklused, aga igaühel on need eripärased,» on öelnud USAs elav Illa Toompuu, kes sündis 1912. aasta 26. oktoobril Peterburis ja kelle elu kannapööretest ilmus Tartu Postimehes artikkel umbes kolm nädalat tagasi.

Illa Toompuu elab New Jerseys seeniorite kodus. Täna käis Lakewoodi Eesti koor ta akna all laulmas, kuna koroona tõttu on külastused piiratud. Illale saadeti õunakooki ja Eestist tellitud kama komme. Nii rääkis Illa ise Ago Pärtelpojale, kes talle täna õhtul Tartust helistas ja vana tuttavana palju õnne soovis.

Illa Toompuu nimi ei ole kodueestlastele võõras ning tal on Tartuga oma seos. 105-aastasena tegi ta Eesti Rahva Muuseumile kingituse, annetades hoidlale hõbeehted, mida oli kandnud oma setu rahvarõivastega.

Kaelaehte ostis Illa 1940. aastal Tallinna vanakraamiturult. Kuhiksõle valmistas talle aga Saksamaal põgenikelaagris üks Eesti päritolu kullassepp hõbelusikatest, mis 31-aastane Illa oli Tallinnast põgenemisel kaasa haaranud.

Illa on oma hõbeehteid kandnud kõikidel tähtsatel eestlaste üritustel nii New Yorgis kui ka Lakewoodis.

Täna hommikul soovisid Illa Toompuule palju õnne sünnipäevaks ka Tartu Postimehe ajakirjanikud, maitstes Napoleoni torti, mis võiks ka Ameerikas tuntud piduroog olla.

Täna saab USAs elav Illa Toompuu 108-aastaseks. Ta on kõikide märkide järgi maailma vanim eestlane.
Täna saab USAs elav Illa Toompuu 108-aastaseks. Ta on kõikide märkide järgi maailma vanim eestlane. Foto: Aime Jõgi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles