Tartus näeb Pärnu filmifestivali parimat teadusfilmi

Lenel Karu
, reporter
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Täna jõuab üheks õhtuks Tartusse nädala kestnud Pärnu filmifestival. Elektriteatris linastub täna kell 17.45 prantsuse dokumentaalfilm «Kui Paabel oleks vaid müüt?», mis räägib surevate keelte jäädvustamisest, mitmekeelsusest ning identiteedi hoidmisest oma keele kaudu. 

Filmilinastusele järgneb vestlusring, kus interneti vahendusel liitub aruteluga režissöör Sandrine Loncke ja üks peategelane, lingvist Florian Lionneti. 

XXXIV Pärnu filmifestivali eestvedaja Mark Soosaare sõnul räägib dokumentaal sellest, kuidas üks pisike rahvakild hoiab oma emakeelt. «Nad peavad elama justkui Paabeli tornis, rääkides iga päev seitset keelt: kuue naaberrahva keelt ja oma emakeelt,» tutvustas Soosaar. Tema sõnul on film teaduslik, aga sellega on mõnus aega veeta. «Seal on Tšaadi, Aafrikat ja mõnusaid rütme,» lisas ta.

Dokumentaalfilmi «Kui Paabel oleks vaid müüt?» keskmes on üks kauge küla Kesk-Aafrikas paiknevas Tšaadi riigis, kus lisaks araabia ja prantsuse riigikeelele kõneldakse enam kui 100 kohalikku keelt ja dialekti. Osa neist on aga kaduviku teel. 

Uurides isolaatkeelt Lõuna-Tšaadis leiavad prantsuse keeleteadlased eest ainulaadse kogukonna, kus räägitakse lisaks emakeelele kõiki keeli, mida kõnelevad naabrid. Selles peitub omakorda lugematu arv mikromaailmu, mis tänu keelelisele mitmekesisusele ja talletatud kogemusele avanevad kogu kultuurilises mitmetahulisuses. 

«Näib, et kõik rahvad eelistavad oma keelelist identiteeti hoida ja loobuvad neist püüdlusest ainult poliitilise ja majandusliku surve all. Kuid kaua veel?» püstitab prantsuse režissöör Sandrine Loncke küsimuse oma dokumentaalfilmi alguses.

Soosaar tõi välja, et ÜRO andmetel sureb iga kahe nädala tagant välja üks maailma keel.

«Tehkem kasvõi Eestis nii, et nii eesti keel, seto keel, võro keel, mulgi keel, kihnu keel ja muhu keel ning ametlik eesti keel saaksid edasi elada. Et meie maal ei juhtuks nii, nagu Aafrikas,» kõlas tema üleskutse.

Dokumentaalfilm «Kui Paabel oleks vaid müüt?» linastub Elektriteatris lõuna-tšaadi ja prantsuse keeles ingliskeelsete subtiitritega ning filmi järel on vestlus inglise keeles. 

Filmi treilerit näeb siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles