TARTU TULEMINE ⟩ Millal Emajõelinnast sai päriselt linn?

Copy
1981. aastal tulid arheoloogilistel kaevamistel Tartu raeplatsi lõunaküljel nähtavale 13. sajandi esimesest poolest pärit pika hoone osad.
1981. aastal tulid arheoloogilistel kaevamistel Tartu raeplatsi lõunaküljel nähtavale 13. sajandi esimesest poolest pärit pika hoone osad. Foto: Tartu linnamuuseum, TMF 925:24

Kolmeteistkümnenda sajandi alguse vallutussõdade käigus toimus 1224. aasta augustis, Henriku kroonika järgi 15. augustil, oluline sündmus Tartu ajaloos. Nimelt lõppes siis linnuse piiramine ning kuna Tartu oli tollal viimane Mandri-Eesti alistamata linnus, langes sellega lõplikult uue võimu alla kogu Mandri-Eesti. Kas ühe ajastu lõpp oli ühtlasi Tartu linna uue ajajärgu algus?

Kahtlusteta on selge, et ei 16. augustil ega ka nädal või aasta hiljem ei olnud Tartus linn veel sündinud. Aga millal ta siis tekkis? Küsimust, millal võib üht asulat linnaks pidada, on arutatud aastakümneid ning keskaegsete linnade puhul on kõige olulisemaks loetud linnaõiguse saamise aega.

Mitmete linnade puhul on linnaõiguse saamise aeg täpselt teada. Näiteks Tallinn sai Lübecki õiguse 1248. aastal. Tartu kohta on küll selge, et keskajal kasutati Riia linnaõigust, selle kindlam saamise aeg on aga teadmata. Küll on teada mõned kaudsed andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles