Vanemuises tantsivad tolmuinglid, Tildast rääkimata

Copy
Kirjanik Andrus Kivirähk istub tolmuinglite keskel. Etendusse ei ole teda lavastatud, pilt on tehtud ühe proovi ajal.
Kirjanik Andrus Kivirähk istub tolmuinglite keskel. Etendusse ei ole teda lavastatud, pilt on tehtud ühe proovi ajal. Foto: Maris Savik / Vanemuine

Laupäeval esietendub Vanemuise väikeses majas Mare Tommingase lavastatud lasteballett «Tilda ja tolmuingel», mille muusika on kirjutanud ja heliefektid loonud Vaiko Eplik ning mis on valminud Andrus Kivirähki samanimelise raamatu ainetel.

Üheksa-aastase Tilda isa on surnud ja emal pole aega ega tahtmistki midagi lustakat ja rõõmsat teha. Nii sünnibki pööningutolmust maagiline olend, kes lendab sisse Tilda aknast. Vahel lihtsalt juhtub, et me unustame muretsedes tähtsaid asju, selliseid, mida igal juhul mäletama peaks. Tolm ja väikesed tolmuinglid on aga alati olemas olnud ja mäletavad kõike. Vaatajate ees on kohati jaburad, naljakad, kurvad ja sentimentaalsed sündmused, milles ilmneb tegelaste sisemist avanemist ning unustusse vajunud mälestuse ja oma mina leidmist.

Lavastaja-koreograafi, libreto ja lavakujunduse idee autori Mare Tommingase sõnul andis Andrus Kivirähki värvikas tekst lavastusmeeskonna liikmeile võimaluse lahenduste otsinguil avada mitmeid uksi – ka neid, mille taga nende endi mälestused on luku taga olnud.

Lava- ja kostüümikunstnik on Irina Šabarova alias Takinada, kes on ühtlasi illustreerinud Kivirähki raamatu, videograafik-animaator on Taavi Varm ja valguskunstnik Priidu Adlas. Vaatajate ees on Miina Eliise Luts või Jette Pruulmann, Gerardo Avelar või Gus Upchurch, Vanemuise balletitantsijad ning Vanemuise tantsu- ja balletikooli õpilased.

«Tilda ja tolmuingel» esietendub 24. oktoobril kell 18.

Hetk lavastuse «Tilda ja tolmuingel» proovist.
Hetk lavastuse «Tilda ja tolmuingel» proovist. Foto: Maris Savik / Vanemuine
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles