Tantsijad pääsevad nädalavahetusel lõpuks lavale

Lenel Karu
, reporter
Copy
Kui mullu korraldati Kuldse Karika tantsufestivali finaal Tartus kevadel, siis tänavu lükkus see koroona pärast edasi ning toimub tagantjärele sel nädalavahetusel ERMis.
Kui mullu korraldati Kuldse Karika tantsufestivali finaal Tartus kevadel, siis tänavu lükkus see koroona pärast edasi ning toimub tagantjärele sel nädalavahetusel ERMis. Foto: Marlene Kirt

Laupäevast pühapäevani astuvad Eesti Rahva Muuseumis tantsufestivalil Kuldne Karikas lavale ligi 2000 tantsijat rohkem kui 120 tantsuga, et pärast mitu kuud kestnud võistluspausi lõpuks esineda.

Laupäeval näitavad tantsijad oma oskusi soolode ja duode kategooriates, pühapäeval selgitatakse välja parimad rühmakavad.

Ootamisest väsinud

Tänavu 11. korda korraldatava festivali finaalid pidid aset leidma kevadel, kuid jäid ära. Nüüd tuleb Tartusse kaheks päevaks küll palju osalejaid, aga korraldajad on piirangutest tulenevalt kõik rühmadesse hajutanud.

Tantsijad, kohtunikud ja koreograafid ootavad võistlusi pikisilmi ja on taastanud palju kevadeks loodud tantse. «Kevadel saime aru, et hooaeg tuleb lõpetada kohtumata ja hakkasime otsima lahendust neile, kes lavale kordagi ei pääsenud,» ütles festivali peakorraldaja Krõõt Kiviste. «Tahtsime tantsijate motivatsiooni uuesti ellu äratada.» ​

Pühapäeval selguvad Kuldse Karika 11. hooaja parimad grupikavad.
Pühapäeval selguvad Kuldse Karika 11. hooaja parimad grupikavad. Foto: Marlene Kirt

Võistlust on koroonatingimustes korraldada raske, sest eelarve on väiksem, aga tase peab olema võrdne eelmistega.

Samas on esinemiste ja võistluste ärajäämine oht kogu tantsuvaldkonna arengule. «Esinemisjulgus, mida lavalt saab, on kasulik igas valdkonnas,» rõhutas Kiviste. «Näen suurt ohtu selles, kui esinemisvõimalusi jääb vähemaks, sest neid ei saa alati videolahendusega asendada.»

Ta loodab sütitada ka teiste tantsuvõistluste korraldajaid. «Kui räägin inimestega või jälgin sotsiaalmeediat, siis näen, et tantsijaid ei morjenda, kui on pidanud suvel või vaheajal harjutama. Pigem on ootused suured,» ütles Kiviste.

Noori kõige rohkem

Kahe päeva jooksul on enim osalejaid noorte vanuseklassis ehk 11–15-aastaste seas. Võistluse teine korraldaja Kirsikka Kurg näeb ühe põhjusena seda, et väiksemate lastega pole lihtne kavasid taastada.

«Lastel ei pruugi tantsud meeles olla ja lapsevanematel on praeguse olukorra tõttu mitmeid kõhklusi,» selgitas Kurg.

Ta nentis, et kui väiksemad lapsed kuulavad kohe vanemate otsuseid, siis juba 12–13-aastased on valmis lavale pääsemise nimel kodus pikki läbirääkimisi pidama.

«Laps võib pool aastat tantsida ja siis otsustab ratsutama minna, aga noorterühmades on ühtekuuluvustunne suurem ja ühine eesmärk tähtsam,» lisas Kurg. Kuigi osalejaid on vähem, on tema hinnangul publikul vaatamist küllaga ja tugevaid tantsunumbreid piisavalt.

Kuldse Karika tantsufestival ERm-is

24.10 kella 9st Spotlight Challenge Winter Special

Nüüdistants, poptants, sõutants, lüüriline tants, hiphop.

25.10 kella 10st aasta tantsuauhinnad

Võisteldakse laste, noorte ja täiskasvanute klassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles