Video ja pildid ⟩ Lõunakeskus põleb? Kinoseansid peatati, juuksuris jäid soengud poolikuks, poodlejad segaduses (4)

Armas Riives
, reporter
Copy

Täna kella 15 ajal sai häirekeskus teate, et Lõunakeskuses põleb. Mõne minutiga sõitis sündmuskohale seitse päästebrigaadi, kaubanduskeskusest evakueeriti ligi 1000 inimest. Alles päästekomando kohale jõudes selgus, et tegemist oli evakuatsiooniõppusega.

Stsenaariumi järgi läksid Lõunakeskuse Euronicsi poe poolses tiivas kärssama elektriseadmed, tekkis tulekahju, mis levis kiiresti mööda juhtmeid edasi, suured leegid lahvatasid katuse all.

Päästeamet reageeris vastavalt kolmanda astme ehk väga kõrge riskiga väljakutsele, mille puhul on suur oht nii elule kui ka varale. Esimesena jõudis viie minutiga kohale Tõrvandi vabatahtlike päästekomando. Kaks minutit hiljem saabusid Tartu 11 ehk kesklinna Aleksandri tänava pritsumehed, seejärel Annelinna kaks põhipäästeautot, üks redeliauto ja operatiivkorrapidaja, kes olukorra juhtimise üle võttis. 

Kokku reageeris loetud minutitega seitse päästekomandot, sealhulgas põhipäästeautod ja redeli operatiivkorrapidaja ning kiirabibrigaad. Hoone evakueeriti täies mahus, kinoseansid peatati, ostukorvid jäid poolikult poodi, juuksuris soengud tegemata ja ligi kümne minuti pärast oli õue külma kätte saadetud üle 1000 inimese.

Õppus tuli üllatusena

Harjutati sarnast stsenaariumi nagu juhtus tänavu aprillis Rakveres, kus läks  lahtise leegiga põlema Rimi katus. Päästjad ronisid redeliga Lõunakeskuse teisele korrusele ning mängisid läbi tule kustutamist katusel. Samuti päästeti siseruumidesse lõksu jäänud inimesi tähistanud mannekeenid.

Tänavu aprillis põlema lahvatanud Rakvere Rimi.
Tänavu aprillis põlema lahvatanud Rakvere Rimi. Foto: Aivar Ojaperv

Õppus oli salajane ning sellest ei teadnud ei Lõunakeskuse turvatöötajad ega päästekomandod. Kuigi alguses evakueeriti terve Lõunakeskus, siis alles peale päästjate saabumist ja ohukolde tuvastamist lasti külmetavad inimesed tagasi poodlema.

«Iga õppus, kus tulevad välja nõrgad kohad, on korda läinud,» märkis õppuse juht ja Tuleohutus24 tuleohutusspetsialist Siim Parveots.

«Lasime tossugeneraatoritega maja suitsu täis ning kuni viimase hetkeni ei teadnud keegi, et tegemist oli õppusega,» ütles Parveots. «Kuna poe personalile tuli olukord suure üllatusena, siis ei õnnestunud hästi ka maja eri osade turvameeskondade omavaheline infovahetus. Siiski oli kokkuvõttes inimeste koostöö hea ning kõik said kiiresti evakueeritud.»

Poodlejad paanikas

Kui on näha suitsu, siis tuleb sellest eemale liikuda. «Ka sellel õppusel oli näha, et inimesed mitte ei läinud ohust eemale, vaid mindi hoopis suitsu suunas, sest seal oli peaväljapääs ja bussipeatus,» ütles Parveots. «Tegelikult tuleb ikka kaugemale ja esimesest ohutust väljapääsust õue minna, mitte risti läbi maja.»

Kas selline põleng on kaubanduskeskustes kerge tekkima? «Kaubanduskeskuse tulekahjud on kindlasti erakordsed, aga praktika näitab, et kui need juhtuvad, siis areneb tuli kiiresti ja kaugele ning sellel on väga rasked tagajärjed varale ja tervisele. Kui häirekellad lähevad tööle, siis tuleb võtta asja tõsiselt,» rääkis Parveots.

Õppuse korraldas Tartu Tuli OÜ ja Tuleohutus24 koostöös Lõuna-Eesti päästekeskusega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles