Tartlanna Anna Liisa Nurm võitis judos Euroopa karikaetapi

Lenel Karu
, reporter
Copy
Anna Liisa Nurm (vasakul) võitis Poolas U-18 vanuseklassis judos Euroopa karikaetapi ning valmistub koos treeneri Egert Ehariga novembris toimuvateks Euroopa meistrivõistlusteks.
Anna Liisa Nurm (vasakul) võitis Poolas U-18 vanuseklassis judos Euroopa karikaetapi ning valmistub koos treeneri Egert Ehariga novembris toimuvateks Euroopa meistrivõistlusteks. Foto: Tartu Do

Tartu Do judoka Anna Liisa Nurm võitis oktoobri keskel Poolas toimunud kadettide judo Euroopa karikaetapil esikoha. Nurm ei jätnud vastastele mingit võimalust, võitis kõik matšid kindlalt ning kinnitas, et kõigil medalipretendentidel on vaja temaga novembri lõpus Riias toimuvatel U-18 Euroopa meistrivõistlustel arvestada.

Poola EK-etapil, mis traditsionaalselt on üks tugevaimaid Euroopas, hoidsid Anna Liisa kehakaalus -57 kilogrammi taset kõrgel Poola, Belgia, Sloveenia, Saksa ja Tšehhi sportlased. Esimeses ringis oli Tartu Do sportlane loosi tahtel vaba. Seejärel kohtus ta Sloveenia esindaja Eva Justiniga, kes oli oma esimeses kohtumises alistanud Poola judoka. Nurm alustas ettevaatlikult ja kontrollitult ning kasutas esimest minutit, et võistlusesse sisse elada. Seejärel asus ta ise aktiivsemalt rünnakuid otsima. Nurm heitis vastast efektselt waza-ari vääriliselt, aga kohtunikud otsustasid, et sportlased olid vahetult enne heidet võistlusalast välja läinud ning heide ei lugenud. Mõnikümmend sekundit hiljem pööras Nurm ühe vastase rünnakuürituse enda kasuks, fikseeris kinnihoidmise ning võitis ipponiga.

Poolfinaalis tuli taaskord vastaseks Sloveen, kes oli oma veerandfinaalis alistanud Belgia sportlase. Sloveenia naised on judos toonud viimaselt kahelt olümpialt kaks erinevat olümpiavõitjat, mis ei ole juhuslik saavutus. Tartu Do judokale vastu läinud Anna Marie Ograjensek ei suutnud ometi piisavalt vastupanu osutada ning Nurm liikus edasi finaali.

Finaalis võistlusteks kõrgeima asetuse saanud Tšehhi sportlase Tereza Vaclavkovaga ei näidanud Nurm välja mitte mingit aukartust. Tšehh, kes oli varasemates ringides näidanud plahvatuslikku heitevõimet ja tugevat maasmaadlust, alustas tugevate haaretega ning üritas agressiivselt meie sportlast tasakaalust välja saada. Nurme kaitse oli aga tugev ja surve all välja näidatud kontroll ja rahulikkus meenutas pigem suure kogemustepagasiga judokat kui debütanti.

Kui maadeldud oli vaid poolteist minutit põikles Nurm osavalt kõrvale vastase rünnakuüritusest, näitas oskuslikku maasmaadluse oskust, et oma jalg vastase haardest vabastada, ning fikseeris kinnihoidmise. Vaclavkova üritas kõigest väest, kuid sellest hoidest polnud tal mingit varianti välja saada. Tablool tiksusid täis kinnihoidmist loendavad 20 sekundit ning Nurm võitis ipponiga, mis kindlustas talle Euroopa karikaetapilt teenitud kuldmedali.

Treener Egert Ehari sõnul on Nurm näidanud juba võistluseelsel nädalal treeningutel väga rahulikku ja enesekindlat suhtumist ning tugevat esitust. «Isegi treeningutel saadud pisivigastustel ei õnnestunud head rütmi rikkuda. Järgmine suur test ootab ees juba novembri lõpus Riias toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel. Kogu Tartu Do judopere loodab, et Anna Liisa suudab rakendada Poolast saadud positiivseid emotsioone ja näitab sama head maadlust ka EM-il,» kinnitas Ehari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles