Piltuudis ⟩ Riia mäel kümblesid kirglikud noormehed nõgesevannis

Armas Riives
, reporter
Copy

Nooruse galeriis on avatud Pallase meediadisaini üliõpilase Berta Kisandi isikunäitus «Nõgesetee», mis viib vaataja audiovisuaalsele ajarännakule Eesti ajalukku, ühendades selleks video, heli ja nõgeselõhna. Täna keedeti näituse raames Riia mäel ka linnaelanike rõõmuks nõgese vannivett, kus kümblesid kaks kirglikku noormeest.

Näituse ekspositsioon toob külastajani nõia, kes tegeleb ravimtaimede korjamise ning posimisega. Kuna Eesti folklooris on suur maagiline jõud sõnal, on traditsiooniliselt salmide lugemine lahutamatu osa tervendamisest. «Nõges on seejuures imerohi, mis ravib nahka, juukseid ning immuunsussüsteemi ja seedimist. Kõigele lisaks ajab nõges ka majast kurjad vaimud välja ja tõstab kirglikkust,» selgitas Kisand.

Berta Kisand õpib neljandal kursusel meediadisaini kõrgemas kunstikoolis Pallas. Tema audiovisuaalse näituse «Nõgesetee» idee sündis Ungaris Moholy-Nagy Művészeti Egyetemi ülikoolis Antal Bodóczky juhendatud installatsioonikursusel.

Näitus on avatud kuni 23. oktoobrini Riia mäel Nooruse galeriis. Vaatama on oodatud kõik inimesed, kes oma kiires elus ei ole ammu kogenud ühendust looduse, müstika ja kohalike traditsioonidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles