Aparaaditehases leidis koha Tartu kolmas toidujagamispunkt

Armas Riives
, reporter
Copy

Täna avati Aparaaditehases Tartu kolmas avalik toidujagamispunkt. Sinna on nüüd võimalik kõigil linlastel ja toitlustusasutustel viia oma söögikõlbulikud toidu ülejäägid.

Toiduraiskamine avaldub lõpetamata lõunasöögis või vanaks minna lastud toodetes külmikus. Toit tundub iseenesestmõistetav ja selle äraviskamist ei käsitleta tihti probleemina, seetõttu läheb ligi kolmandik toodetud toidust raisku, selgitas toidujagamispunkti üks eesvedaja Annaliis Täheväli toidukappide tähtsust.

Kõige sagedamini toovad linnaelanikud kappi kuivaineid, moose ja purkides valmistehtud toitu. Suviti õunu ja muid aiasaadusi, eriti populaarsed on suvikõrvitsad. Toidupoed annavad kõige enam suurtes kogustes puu- ja köögivilju, leiba, komme ja vahel ka piimatooteid. Heal päeval leiab kapist ka saiakesi ja liha.

Toidule joostakse tormi

«Mädanevat toitu ei ole ma kapis näinud,» rääkis Täheväli. «Kui äsja täitunud toidukapist Facebooki pilt postitada, viiakse pea kogu toit kapist tühjaks vaid loetud tundidega.»  

Toidukappi võivad toitu viia või seda sealt võtta kõik linlased. Nii need, kellel ei ole endal võimalik toitu koju soetada kui ka kõik teised huvilised. «Ainuke kriteerium on, et võtta võib vaid nii palju toitu, kui ise jõuad ära süüa, sest muidu läheks toit raisku,» ütles Täheväli.

Aparaaditehase toidujagamispunkt asub Kastani 42 ukse number 2 fuajees ning see on kergelt leitav kapi rohelise värvi abil. Punkt peidab endas külmikut ja riiuleid. Nagu kõik teised toidujagamispunktid, on ka see avatud ööpäev ringi. Mullu detsembris avati Barlova ja juunis Genialistide toidujagamispunktid. Tänu kappidele on omanikku vahetanud juba mitu tonni toitu, mis muidu oleks prügikastis lõpetanud.

Vandaalid toidukapi kallal

Genialistide toidukapi kallal käisid vandaalid, kes viskasid maha tomateid ja koogitüki.
Genialistide toidukapi kallal käisid vandaalid, kes viskasid maha tomateid ja koogitüki. Foto: Silvaliis Karu

Teisipäeval jagasid tähelepanelikud kodanikud toidujagamise Facebooki grupis pilte Genialistide klubi toidukapist, kus vandaalid olid maha laiaks virutanud tosin tomateid ja koogitüki.

Tähelepanelik linnaelanik Silvaliis Karu korjas veel kõlblikud tomatid kokku ja pani tagasi kappi. «Seda kooki oleks küll väga tahtnud endale, aga ju keegi arvas, et ussikesed tahavad seda rohkem,» märkis Karu.

Kui algselt kahtlustati vandaalitsemises linde, siis uurima hakates nii siiski olla ei saanud. Külmkapi ukse avamiseks on vaja inimese moodi jõudu. «See on juba teine kord, kui keegi nii toitu rikub, kuid üldiselt hoiavad inimesed puhtust ja suhtuvad toitu suure austusega,» märkis Täheväli. Esimest korda rüüstati samuti Genialistide klubi toidukappi, kui visati kapist välja maha paar juurikat, see juhtus tänavu augustis.

Pättide nabimiseks kaamerate kinnitamise mõtte lükkab Täheväli tagasi, sest see rikuks toidukapi eesmärki. «Toidukapi üks põhimõte on säilitada kasutajate anonüümsus,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles