Täna avatakse Kastani tänaval Tartu kolmas toidujagamispunkt

Tartu Postimees
Copy
Täna avatakse Kastani tänaval Tartu kolmas toidujagamispunkt.
Täna avatakse Kastani tänaval Tartu kolmas toidujagamispunkt. Foto: Annaliis Täheväli

Täna, 16. oktoobril avatakse Aparaaditehases (Kastani 42) Tartu kolmas avalik toidujagamispunkt. Sinna on võimalik kõigil inimestel ja toitlustusasutustel ning toiduga tegelevatel ettevõtetel viia tarbimiskõlblikud toidu ülejäägid.

Uus toidujagamispunkt erineb eelmistest, kuna see on ehitatud täielikult Tartu Toidujagamise soove arvesse võttes. Külmiku hankis toidupäästmisliikumine ja punktiks vajaliku kapi ehitas valmis Aparaaditehas oma kuludega. Detsembris avatud Barlova ja juunis avatud Genialistide toidujagamispunktid (TJP) on hästi omaks võetud. Tänu kappidele on omanikku vahetanud mitu tonni toitu, mis muidu oleks prügikastis lõpetanud.

Aparaaditehase TJP asub Kastani 42 ukse number 2 (Kastani ja RIia tänava nurk) fuajees ning see on kergelt leitav kapi kauni rohelise värvi tõttu. Punkt peidab endas külmikut ja riiuleid toidu mugavaks jagamiseks ning on varustatud kasutamisreeglitega. Nendega peavad kõik kasutajad tutvuma. Nagu kõik teised toidujagamispunktid, on ka see avatud 24/7. Tartu Toidujagamise eestvedaja Kerly Ilves loodab, et tänu heale koostööle Aparaaditehasega on seal asuvatel toitlustusasutustel võimalus oma ülejääke soovijatega jagada. «Oleme väga rõõmsad, et Aparaaditehas pöördus meie poole sooviga enda ruumides avada toidujagamispunkt ning ootame huviga selle kaudu toidu päästmist,» ütles Ilves.

«Eesti inimene tekitab aastas keskmiselt 54 kg toidujäätmeid ja sellega raiskab aastas 120 euro väärtuses toitu. Kokku raiskavad Eesti pered aastas 63 miljoni euro väärtuses toidukraami. Toidupoodides jääb palju toitu müümata, umbes 22 miljonit eurot eest. See tähendab, et kokku visatakse aastas Eestis ära ligi 100 miljoni euro eest toitu,» lisas Kerly Ilves.

«Aparaaditehasele lähevad Tartu Toidujagamise põhitõed väga korda, seega soovime anda oma panuse toidu raiskamise vähendamiseks. Kui kevadel toidujagamispunkti rajamist planeerima hakkasime, suhtlesime oma kompleksi toitlustusasutustega, kes on väga huvitatud oma ülejääkide jagamisest,» kommenteeris Aparaaditehase programmijuht Hanna-Marii Kaljas.

Tartu Toidujagamine ootab alati pakkumisi ettevõtetetelt, kes soovivad toidu ülejääke ära anda. Samuti on alati oodatud vabatahtlikeks aktiivseid linnakodanikke, kes tahaksid toidu raiskamise vähendamisse panustada.

Avamise raames tutvustatakse täna, 16. oktoobril kell 17.00 uut toidujagamispunkti. Kohapealt on võimalik toitu kaasa võtta, saada infot toidu raiskamise kohta või astuda Tartu Toidujagamise vabatahtlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles