Suri karikaturist ja legendaarne malevlane Andres Ader

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Andres Ader oma näituse avamisel 4. veebruaril 2011 Tartu ülikooli raamatukogu kohvikus.
Andres Ader oma näituse avamisel 4. veebruaril 2011 Tartu ülikooli raamatukogu kohvikus. Foto: Sille Annuk

Esmaspäeva esimesel tunnil suri ootamatult pärast rasket haigust karikaturist ja keraamik Andres Ader ehk Zassa (27. märts 1953 - 12. oktoober 2020). Viimasel paarikümnel aastal oli ta vahetanud savi oma tegevuses puidu vastu, töötades Tarmekos. Viimase avaliku ülesastumise karikaturistina tegi ta viis aastat tagasi Eesti Rahva Muuseumis näitusel «Nõukogude lillelapsed», enne seda oli talvel 2011 tema karikatuuride näitus Tartu ülikooli raamatukogu kohvikus.

Tartu ülikooli aastal 1976 füüsika erialal lõpetanud Andres Ader sai oma hüüdnime Zassa Eesti Üliõpilaste Ehitusmalevas, kus ta käis ühtekokku 14 suvel ja kus temast kujunes legendaarseimaid malevlasi. Nii näiteks on Tiit Pruuli raamatus «EÜE jälg. Pildikesi üliõpilasnoorsoo elust» (2013, Varrak) nimetatud Zassat 51 leheküljel.

Andres Ader, "Alice läheb", 1970. aastad, tušš paberil.
Andres Ader, "Alice läheb", 1970. aastad, tušš paberil. Foto: Tartu Kunstimuuseum

Andres Aderi kui karikaturisti tippaeg oli 1970. ja 1980. aastail, kui ajakirjanduses ilmus rohkem kui 300 tema karikatuuri - esimene ajalehes Edasi 4. märtsil 1972 - ja koomiksit, mille üks peakangelasi on kaunis noor naine Alice. Ta on maalinud ka akvarelle, mis on tulnud vaatajate ette aastal 1995 galeriis Illegaard. Tartu kunstimuuseum on ostnud temalt veerandsada karikatuuri, mis valminud tema loomingulisel kõrgajal.

Tema esimesed karikatuurid valmisid koolipoisina, kui ta joonistas koos pinginaaber Silver Vahtrega ja koostas koos temaga kooli seinalehte. Esimesed koomiksitegelased olid Gängster Sääsk ja Tšekist Kivi, aga viimane keelati ära ja poisid nimetasid ta Detektiiv Kiviks.

Andres Ader avaldas enne surma soovi, et tema ärasaatmine viimsele teekonnale oleks kõige lähedasemate ringis.

Copy
Tagasi üles