Aet Rebane: nimeseadus nimega Asendustegevus (1)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Aet Rebane
Aet Rebane Foto: Sille Annuk

Siseministeeriumi soovi piirata kurjategijatel nimemuutmist suudan ma mingil määral mõista. Nii, et tasakaalupunkt asuks kuskil seal, et uus nimi ei annaks paremat võimalust kuritegevust jätkata. Et pedofiilid ei saaks uues kohas segamatult jätkata. Aga kui keegi on näiteks põhjustanud autoavarii ning nimetaak ei võimalda tööd leida, on ühiskonnale terviklikult kasulikum, et sel inimesel oleks võimalus edasi elada ka teisiti kui kurjategijana.

Rohkem on sellist, millest ma absoluutselt aru ei saa. Eile selgitas siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas ERRile, et on olukordi, kus inimene lihtsalt ütleb, et tahab oma nime muuta ja ei taha võtta oma abikaasa või oma esivanemate nime, ta mõtleb välja täiesti uue nime. Praegu nii saab, kui inimene põhjendab ära, miks ta mingi nime valib.

Pungase hinnangul tuleneb probleem sellest, et tegelikkuses võivad inimesed tänu vabale valikule võtta oma elukaaslase nime, sest riik ju ei tea, kes kellega elab. Ja häda seisneda selles, et nii tekitataks kunstlikke perekondi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles