Tartu ei tea, kuidas Süku rahataotlust kaalutakse (1)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Linnavalitsuse analüütik Kaspar Alev tutvustas esmaspäeval volinikele südalinna kultuurikeskuse ehitusplaane ja ehituse rahastamise küsimusi.
Linnavalitsuse analüütik Kaspar Alev tutvustas esmaspäeval volinikele südalinna kultuurikeskuse ehitusplaane ja ehituse rahastamise küsimusi. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus loodab keskparki südalinna kultuurikeskuse (Süku) ehitamiseks riigi tuge 40 miljonit eurot ja on selleks riigikogule esitanud taotluse, et objekt lisataks riiklikult tähtsate kultuuriehitiste nimekirja, mis oleks alus kultuurkapitali rahaeraldisi oodata.

Esmaspäeva õhtul, kui Tartu linnavalitsus tutvustas linnavolinikele eeskätt linnaraamatukogu ja Tartu kunstimuuseumi ruumikitsikust lahendama mõeldud hoone ehitusplaane ja tasuvusanalüüse, andis linnavarade osakonna analüütik Kaspar Alev ka ülevaate sellest, kui palju on teada taotluste hindamisest. Seda on vähe.

«Teame, et esitamise tähtaeg oli 31. augustil, kaitseme 2. ja 3. novembril seda. Idee peab olema riiklikult tähtis ja idee peab olema regionaalselt põhjendatud,» selgitas ta. «Tegelikult ei ole kusagil sõnastatud, mis asi on riiklikult tähtis kultuuriehitis, mitu ehitist tegelikult rahastatakse, mille alusel hinnatakse, mis on nende objektide juures tähtis ja mis on kaalul. Mida peetakse kõige tähtsamaks ja mida vähem tähtsaks.»

Alev lisas, et pole teada ka see, kas toetuse abil ehitamisel peaks juures olema omaosalus ja kui suur see peaks olema. Samuti ei ole teada, kui kiiresti see toetus laekub. Kandideerimas on 29 ehitist või ehitiste kogumit.

«Sellest teadmatusest hoolimata on see parim võimalus nende kahe olulise organisatsiooni ehk kunstimuuseumi ja raamatukogu olusid parandada ja nende tulevikku kindlustada,» rääkis Alev.

Südalinna kultuurikeskuse kogumaksumuseks on Tartu hinnanud 60 miljonit eurot, linna omaosalus sellest 15 miljonit, erakapitali osa 560-kohalise maa-aluse parkimismaja ehitamiseks 5 miljonit, riigi tugi 40 miljonit.

Kaspar Alev rõhutas, et linn peab arvestama olulise laenukoormusega, sest kui kulka raha ka tuleb, siis sildfinantseerimisena ehk tagantjärele pärast ehitamist. Ka omaosalusest kümme miljonit tuleks laenata.

Südalinna kultuurikeskuse tasuvusanalüüsid ja muud materjalid leiab sellest nädalast Tartu linna kodulehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles