Vanemuine, Ugala ja kultuuriakadeemia toovad lavale ühise suurlavastuse

Tartu Postimees
Copy
Vanemuise teatri väike maja.
Vanemuise teatri väike maja. Foto: Margus Ansu

Sel kolmapäeval allkirjastatakse Ugala kammersaalis koostööleping Vanemuise ja Ugala teatri ning Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia vahel, et novembri algul tuua koos välja suurlavastus «Peer Gynt».

«Peer Gynti» loomingulise tuumiku moodustavad lavastaja Karl Laumets, kunstnik Kristjan Suits ja muusikaline kujundaja Vaiko Eplik. Lavastuses põimitakse tervikuks näidendi autori Henrik Ibseni pillav fantaasia ning tänapäeva folkloor, millest sünnib sürrealistlik kabaree. 

Kahe teatri ja Viljandi kultuuriakadeemia koostöölavastuse trupis on 20 näitlejat: Martin Mill, Luule Komissarov, Aarne Soro ja Janek Vadi Ugala teatrist, Riho Kütsar ning balletitantsijad Külli Reinkubjas ja Walter Stuart Isaacson Vanemuisest ning Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 14. lennu näitlejatudengid.

Viljandi kultuuriakadeemia direktori Juko-Mart Kõlari sõnul on koostöö haridusasutuste ja tulevaste tööandjate vahel väga vajalik. «On hea meel tõdeda, et kultuuriakadeemia etenduskunstide üliõpilased saavad juba õpingute ajal osaleda projektis, mis võimaldab koos töötada nii Ugala kui Vanemuise tippudega. Akadeemia tudengitele on lavastuses «Peer Gynt» osalemine hindamatu väärtusega,» lausus ta.

Lavastus on pühendatud Ida Urbeli 120. sünniaastapäevale. Ida Urbel oli ballettmeister ja lavastaja, kelle loometee algas Ugala teatris ja saavutas meisterlikkuse legendaarsete lavastustega Vanemuises, millest üks märkimisväärseimaid oli «Peer Gynt».

«Ida Urbeli panust ja tähtsust Eesti tantsuteatrile on raske alahinnata. Samas on tõsi, et mälu tuhmub, kui sellelt tolmu ei pühita. Seetõttu on eriti tänuväärne, et kaks Ida Urbelile olulist teatrit on jõud ühendanud ja kaasanud ka Viljandi kultuuriakadeemia noored, kes oskavad tema panust seeläbi rohkem hinnata ja omakorda edasi mäletada. Pole kahtlust, et sellest lavastusest ja koostööst sünnib midagi erakordset,» leidis Vanemuise teatrijuht Kristiina Alliksaar.

Koostöölavastus «Peer Gynt» esietendub 7. novembril Ugala teatri suures saalis ning 12. novembril Vanemuise teatri väikeses majas. Sügishooajal jõuab lavastus ka Tallinna, seda mängitakse 16. novembril rahvusooperis Estonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles