Valdadel on mullusega võrreldes kergem

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuisk.
Tuisk. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mullu samal ajal oli paljudes valdades terveks aastaks mõeldud lumelükkamisraha juba ära kulutatud, tänavu hakkavad sahamehed alles töö mekki suhu saama.

Vara vallal on tarvis lumest lahti hoida üle saja kilomeetri teid. Lisaks tuleb vald vastu külaelanikele, kel oma taluni viiva erateelõigu sahkamiseks endal masinat pole.

Vara vallavanem Väino Kivirüüt nentis, et taevataat on neid peavalust säästnud. Kui arvestatavat lumesadu oleks olnud juba detsembris, pidanuks vald hakkama kulutama sahkamiseks raha millegi muu kui teehoolde eelarvest.

«Mullu samal ajal oli meil lumelükkamise raha juba läbi,» kõrvutas Kivirüüt. «Täna (eile – toim) oli meil põhimõtteliselt selle talve esimene tõsisem lükkamine. Tõsi, läinud reedel tuli valla Välgi-poolses otsas ära ajada juba ligi 30-sentimeetrist lund.»

Riik lubab lisa

Läinud aastal eraldas Vara vald lumelükkamiseks ja hööveldamiseks ligi 17 000 eurot, riik lisas 28 000 eurot remondiks. Selle aasta eelarve projektis on Varal teehooldeks taas 17 000 eurot. Äsjast rahvusringhäälingu uudist, et riik suurendab omavalitsustele antavat toetust mullusega võrreldes 43 protsenti, võttis Kivirüüt skeptiliselt.

«Nii suurt tõusu me ilmselt küll ei näe, sest tavaliselt need summad ikka kukuvad, kui hakkavad tulema,» ütles ta.

Kivirüüt meenutas, et näiteks 2006. aastal toetas riik Vara valla teehoolet ligi 90 000 euroga. «Kui me millalgi samale tasemele tagasi jõuaks, oleks väga hea.»

Laeva vallavanem Maris Aleksašin kinnitas, et eilne sadu kedagi lumevangi ei jätnud. Ta märkis, et kuna 2009. aastal riigi toetus vallateedele mühinaga vähenes, on iga eelmise aasta eraldist ületav euro rõõmustav. Vallaeelarve projektis on tänavuseks sahkamiseks-hööveldamiseks 19 500 eurot, remondiks 28 000 eurot.

Laeva vallal on pidevalt hooldada üle 50 kilomeetri avalikke teid, lisaks 18 kilomeetrit riigimetsakeskuse teid, mida keskus pidevalt ei hoolda ning mille äärest tuleb vallal liikuma päästa oma maksumaksjaid.

«Paljude meie teelõikude häda on kehv asukoht – nad tuiskavad kiiresti täis,» rääkis Aleksašin. «Vahel on nii, kui hommikul sahk ära käib, siis juba tunni aja pärast sõiduautoga hästi läbi ei pääse.»

Pikk sügis tegi kurja

Laeva valla teede üldist seisu hindas vallavanem rahuldavaks, kohati ka heaks. Ta märkis, et tuntavalt halvendas seisundit talve alguse venimine. Teed olid hilissügiseks niigi pehmed, aga vihma sadas üha ja hulgaliselt lisandus auke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles