Nõo reaalgümnaasiumi töötaja nakatus koroonaviirusega

Tartu Postimees
Copy
Nõo Reaalgümnaasium
Nõo Reaalgümnaasium Foto: Margus Ansu

Nõos tuvastati reede hommikul koroonajuhtum, mille tõttu on ajutiselt ümber korraldatud vallavalitsuse hallatavate haridusasutuste tegevus. 9. oktoobril tuvastati Nõo reaalgümnaasiumis COVID-19 viirusega nakatunud töötaja.

Nakatunul on olnud palju kokkupuuteid teiste koolitöötajate ja õpilastega, seetõttu ei ole esmast viirusekandjate ja kontaktsete isikute arvu võimalik tuvastada.

Terviseamet vahendas 10. oktoobril infot, et kooli töötaja viibis tööl nakkusohtlikul perioodil nõrkade sümptomitega ja ei osanud ise koroonaviirusega nakatumist kahtlustada. Hilisemas suhtluses Nõo reaalgümnaasiumi direktori Jaanus Järveojaga selgus, et see info oli siiski ekslik. Nakatunudl koolitöötajal  tööl olles sümptomeid ei olnud ja kui ta haigeks jäi, viibis ta juba kodus.

Viiruse tegelikku levikut Nõo reaalgümnaasiumi, põhikooli ja spordikooli ühendatud ruumidega ja läbipõiminud tegevustega koolikompleksis on raske hinnata.

«Seosed on tihedad, vaid nelja õpetajat ei määratd eneseisolatsiooni,» ütles Jaanus Järveoja.

Reaalkallakuga Nõo gümnaasiumis õpib inimesi Eesti eri paigust, 235 õpilast elab ühiselamus. Praeguseks on kõik nad kodudesse laiali saadetud. «Ei ole mõeldav, et ühiselamust kujuneb koroonahotell,» märkis Järveoja. Õpilastest osutusid lähikontaktseteks ja said eneseisolatsiooni nõude alla kümne inimese.

Nõo vallavalitsuse hallatavate haridusasutuste tegevus korraldatakse alates 12. oktoobrist 2020 alljärgnevalt:

Nõo põhikool on viidud üle distantsõppele, Nõo muusikakoolis lubatakse kontaktsena läbi viia vaid individuaaltunde, muu õppetegevus korraldatakse distantsõppena, Nõo spordikoolis korraldatakse õppetegevus (treeningud) välitingimustes, Nõo noortekeskuse tegevus on vaid välitingimustes.

Distantsõpe algab esmaspäeval ja kestab nädala. Seejärel algab samuti nädal aega kestev koolivaheaeg. Uus otsus distantsõppe kohta tehakse hiljemalt 22. oktoobril.

Vallavalitsus ja gümnaasium panevad kõigile inimestele südamele, et vähimagi haiguskahtluse korral või lähikontaktsena tuleb püsida kodus.

Kui inimesel on kerged hingamisteede haigusnähud, tuleb jälgida oma tervist ja püsida kodus. Palalaviku, köha ja hingamisraskuste korral soovitatakse otsida varakult abi ja helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220. Terviseamet soovitab laadida alla koroonarakenduse HOIA.

Nõos leiab täna aset ka valgusfestival, mis korraldajate sõnul ära ei jää. «Oleme juba nii või teisi arvestanud sellega, et festivali oleks turvaline külastada. Oleksime seda järginud ka siis, kui välk ei oleks nii lähedale löönud,» ütles festivali korraldaja Jaan Ulst. Ta kinnitas, et üritus toimub suurel välialal ja inimesi on võimalik hajutada. Kaks sündmust, tantsuetendus ja kontsert on ka siseruumides. «Ka need on võimalik läbi viia turvaliselt, inimestele jagatakse maskid,» ütles Ulst.

Kuidas end kaitsta?

Pese tihti käsi

Kätepesuks kasuta sooja vett ja seepi ning avalikes kohtades kasuta alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

Jälgi hingamisteede hügieeni

Kui aevastad või köhid, siis kata oma suu ja nina ühekordse salvrätiga. Viska see kohe prügikasti ja puhasta seejärel käed. Kui sul ei ole salvrätikut, kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), aga mitte paljast kätt.

Väldi lähikontakti

Hoia haigussümptomitega inimesega distantsi. 

Väldi silmade, suu ja nina katsumist

Kui sul on palavik, köha, hingamisraskused, OTSI KOHE ABI. Sümptomite ilmnemisel võta ühendust tervishoiutöötajaga (perearstiga).

Täida enesehindamisküsimustik

See on lühike enesehindamisvahend, mis aitab määratleda nakatumisriski COVID-19 viirusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles