Kultuuriministeerium plaanib uurida vabakutseliste loovisikute olukorda

Tartu Postimees
Copy
Kultuuriministeeriumi kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre
Kultuuriministeeriumi kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriministeerium kuulutas välja hanke uuringu «Vabakutselised loovisikud, nende majandusliku toimetuleku mudelid ja sotsiaalsete garantiide kättesaadavus» läbiviija leidmiseks. Uuring peab andma vastused, kes on loomevaldkondade vabakutselised, kuidas neil läheb ning millised võiksid olla edasised kultuuri- või sotsiaalpoliitika sammud olukorra parandamiseks.

Vabakutselised loovisikud teevad ära väga suure osa kultuuritööst, kuid valdkonniti on nende osakaal, tegutsemise vormid ja toimetulek üsna erinevad. Vabakutseliste loovisikute sissetulekud kipuvad olema ebaregulaarsed, kuna neid mõjutavad väga otseselt nii sotsiaalmajanduslikud kui ka kultuuripoliitilised muutused. Samas sõltuvad nende panusest peaaegu kõik loomevaldkonnad, mõned neist täielikult. «Kultuuri säilimise ja arengu, aga ka mitmekesisuse tagamiseks on vabakutseliste heaolu võtmetähtsusega,» selgitas kultuuriministeeriumi kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre.

Eriolukorra tõttu eraldas valitsus tänavu kevadel lisaks 4,2 miljonit eurot loometoetuste maksmiseks sissetuleku kaotanud vabakutselistele loovisikutele. Sellest suurem osa kulus kolme kultuurivaldkonna, kujutava kunsti, etenduskunstide ja muusika vabakutselistele.

Kultuuriministeerium soovib poliitikakujundajana vaadata laiemat pilti ning kaardistada näiteks sotsiaalsete tagatiste kättesaadavuse mõju kultuurivaldkonna kestlikkusele ka aastate pärast.

Hankega otsitakse läbiviijat uuringule «Vabakutselised loovisikud, nende majandusliku toimetuleku mudelid ja sotsiaalsete garantiide kättesaadavus». Uuringuga kaardistatakse sihtrühma sotsiaalmajanduslik olukord, toimetulek ja sotsiaalsete tagatiste kättesaadavus, samuti seda mõjutavad praktikad ja õigusaktid. Ministeerium ootab võimalikke uuringu läbiviijate avaldusi hiljemalt 30. oktoobril kell 14.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles