Tänavakunstniku surmatantsuteemaline kuuikmaal leidis ostja 10 000 euroga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Enampakkumisel on Edward von Lõnguse teos «Surmatants».
Enampakkumisel on Edward von Lõnguse teos «Surmatants». Foto: Raimu Hanson

Reede õhtul Tartu loomemajanduskeskuses alanud noore kunsti oksjon lõppes neli tundi hiljem, tund enne südaööd aplausiga ettevõtjale Urmas Malmetile. Nimelt jäi peale tema pakkumine 10 000 eurot tänavakunstnik Edward von Lõnguse kuueosalise maali «Surmatants» eest. Alghind oli 1 euro.

Urmas Malmetil tekkis oksjonitöid internetist vaadates soov osta endale Edward von Lõnguse suur töö Viimsisse elutuppa. Et sein on lühem kui kuus meetrit, kavatseb ta ühele seinale panna «Surmatantsu» neli ja teisele seinale kaks lõuendit või hoopiski kolm mõlemale seinale.

«Toas on kõrged laed ja tühi sein, mis karjub kunsti järele,» ütles ta. «Väga raske oli leida sinna midagi sobivat. Kui sattusin arvutis Lõnguse peale, tekkis mõte tulla sellele oksjonile järele. Töö peab meeldima, siis on asjal mõtet.»

Kütte ja ventilatsiooni alal tegutsev ettevõtja astub kunsti kogumisel alles esimesi samme. «Mul on küll natuke eesti klassikute teoseid, aga pean ennast kunstis ikkagi võhikuks,» lisas ta.

Tartu loomemajanduskeskuse korraldatud noore kunsti 22. oksjoni tulemusi kommenteerides ütles keskuse ettevõtluskonsultant Juta Kuhlberg, kes on olnud nende enampakkumistega seotud alates teisest oksjonist, et varem ei ole need kestnud nii kaua ja nõnda tulemuslikult. Saalis olnud huvilistele ja samal ajal ühtlasi veebisaidi Osta.ee kasutajatele müüdi ära 51 tööst 50, enampakkumine algas saalis kell 19 ja lõppes kell 23 (vaheaega oli 15 minutit) ning jätkus 11 teose müügiga ainult Osta.ee-s.

Enne «Surmatantsu» veerandtunnist enampakkumist kerkisid väga kõrgele ostuhinnad teostel, mille autorid on Liisi Örd (õlimaal «Külmunud maa», 3760 eurot ja 11 senti), Johanna Mudist (õlimaal «Puri», 2650 eurot), Maik Kalberg (õlimaal «Greenhouse Pandeemia 2», 2600), Regina-Mareta Soonsein (linoollõige «Paine II», 2350) ja Helen Bunder (akrüülmaal «Siseala 2», 2150 eurot).

Enampakkumisel oli kokku 55 kunstniku 62 teost. Oksjonit juhtis Reigo Kuivjõgi. Ta kandis Eesti kunstiakadeemia moedisaini eriala lõpetanud, hiljuti ERKI Moeshow võitnud ja äsja moekonkursil Premiere Vision-Paris peapreemia võitnud Annika Kiidron-Roometsa loodud gobeläänkuube.

Oksjonit juhtis Reigo Kuivjõgi. Enampakkumisel on Liisi Ördi «Külmunud maa».
Oksjonit juhtis Reigo Kuivjõgi. Enampakkumisel on Liisi Ördi «Külmunud maa». Foto: Raimu Hanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles