Rahvaülikoolide päev toob igaühe koju põnevad loengud, mida saab jälgida hilisõhtuni

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Täna õhtul kell 18 algab Maia Simkini virtuaalne loeng "Sügisele sünnipäevaks“. Teema pakkus välja Kunderi Rahvakool.
Täna õhtul kell 18 algab Maia Simkini virtuaalne loeng "Sügisele sünnipäevaks“. Teema pakkus välja Kunderi Rahvakool. Foto: Eesti Rahvaülikoolide Liit

Täna tähistavad rahvaülikoolid virtuaalse õpipäevaga rahvaülikoolide päeva, mida  taasiseseisvunud Eestis ei ole veel peetud. Eesti rahvaülikoolide liidu (ERL) koduleheküljelt leiab kuni õhtutundideni kestva õpipäeva kava loengutest, esitlustest ja praktilistest ettekannetest, mida saab jälgida Zoomi keskkonnas.

Juttu tuleb näiteks Eesti õlust tsaari laual ja putukate söömisest kuni lilleseade ning toote- ja teenusedisainini. Tartu rahvaülikooli esineja ongi putukateadlane Sille Holm, kes räägib putukate kasutamisest söögiks ja söödaks. See algab kell 14.40.

Ettevõtmine leiab aset täiskasvanud õppija nädala tähe all. Pooletunniste ettekannete juurde saab ERLi kodulehe kaudu ühineda igal ajal ja koolitusplatvormi kaudu saab koolitajatele jätta  kommentaare ja esitada küsimusi.

Eesti rahvaülikoolide liidu juhatuse liikme Maire Breede sõnul on rahvaülikoolide päeva tähistamine suur pidupäev, millest igaüks leiab just enda maitsele midagi sobivat. «Rahvaülikoolide päeva tähistamise idee sündis soovist edasi anda tükikest meie igapäevasest tegevusest, et ka inimesed, kes ei ole rahvaülikoolide ja vabaharidusega veel kokku puutunud, saaksid sellest aimu. Rahvaülikool ei ole ainult õppimise, vaid ka koosolemise koht,» selgitas Breede.

Rahvaülikoolide päeva tähistati Eestis ka 1920. ja 1930. haridusinimeste konverentsidena. Rahvaülikoolide mõtet on edasi kandnud Jaan Tõnisson ja Oskar Kallas. Tõnissoni algatusel hakati Vanemuises pidama üldhariduslikke kursusi, millest kujunes välja Eesti esimene rahvaülikool.

Rahvaülikoolide päeva kava: www.rahvaulikoolideliit.ee/avaleht/rahvaulikoolide-paev

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles