Galerii ⟩ Raido Mitt rebis lõpusirgel Rait Ratasepast mööda ja võitis Tartu linnamaratoni

Lenel Karu
, reporter
Copy

Täna tõmmati Tartus joon alla 9. linnamaratonile, kus kiireim mees rajal oli Raido Mitt (2.30.03) ning väledaim naine Kadiliis Kuiv (2.54.50). Poolmaratoni võitis Ibrahim Mukungale (KEN) ajaga (1.05.58). Eesti meistriks samal distantsil krooniti Karel Hussar (1.08.19), kiireim naine oli Liina Luik 1.16.48. 

Tartu linnamaratonil sai esikolmik selgeks juba esimese kümne kilomeetri järel, kui teistele näitasid kandu kolm meest: Rait Ratasepp, Raido Mitt ja Raivo Alla. Pärast 30 kilomeetrit Raivo Alla katkestas ning duell jätkus Miti ja Ratasepa vahel. Üllatusena saabus Raido Mitt finišikoridori Tartu Raekoja platsil üksinda, teise koha sai tugeva lõpuga Ratasepp (+00.19) ja kolmandana finišeerus Ülari Kais (+3.55).

«Rait vedas suure osa ajast jooksu, aga umbes viimase kolmandiku juures ma tundsin, et enesetunne on hea ja kontrollin seda jooksu. Umbes kilomeeter enne finišit läksin temast mööda,» rääkis võitja Raido Mitt. Tema sõnul oli Lossi tänava kurikuulus tõus enne finišit oodatust raskem. «Oli raske, aga tegelikult ka huvitav ja segab kaarte. Pealegi on ju teada, et Tartus selline lõpp alati tuleb.»

Raido Mitt võitis 9. Tartu linnamaratoni 42-kilomeetrise põhidistantsi.
Raido Mitt võitis 9. Tartu linnamaratoni 42-kilomeetrise põhidistantsi. Foto: Kristjan Teedema

Teist aastat järjest võitis naiste konkurentsis 42 km distantsi Kadiliis Kuiv 2.54.50, kellele järgnesid Irina Biziaeva (+6.45) ja Lilian Jõesaar (+8.22).

«Ma ei plaaninud minna jooksma aega, vaid kohta, aga mõlemas osas läks hästi. Alles paar nädalat tagasi jooksin isikliku rekordi Tallinna maratonil,» ütles Kadiliis Kuiv. Tema sõnul on küll raske kahte maratoni üsna järjestikku ette võtta, aga kolme aastaga on ta sellega harjunud. Tartu linnamaratoni lõpus oleva tõusu kohta ütles Kuiv, et see lisab vürtsi ja on Tartule omane ning tema jaoks positiivne.

Kadiliis Kuiv oli täna 42-kilomeetrisel rajal Tartu linnamaratonil kõige kiirem naine.
Kadiliis Kuiv oli täna 42-kilomeetrisel rajal Tartu linnamaratonil kõige kiirem naine. Foto: Kristjan Teedema

Poolmaratoni võit läks Ibrahim Mukungale (KEN) ajaga 1.05.58. Teine oli Karel Hussar (+2.21), kolmas Juri Kovaljov (+2.58). Eesti meistriks poolmaratonis krooniti Karel Hussar ajaga 1.08.19, teisele kohale tuli Juri Kovaljov (+00.37) ja kolmanda koha sai 1.09.41-ga üldarvestuses viiendana lõpendanud Dmitri Aristov (Treeningpartner).

«Ma tundsin ennast täna hästi. Tartus joosta on tore, muidugi käänakuid on jube palju, aga olen Tiidrek Nurmega siinkandis koos treeninud ja juba tunnen seda rada,» sõnas Mukunga.

Poolmarataoni võit läks Ibrahim Mukungale (KEN) ajaga 1.05.58. 
Poolmarataoni võit läks Ibrahim Mukungale (KEN) ajaga 1.05.58. Foto: Kristjan Teedema

Poolmaratoni Eesti meistrivõistluste kiireim naine oli Liina Luik 1.16.48. Teise koha saavutas Laura Maasik (+1.51) ja kolmanda Marion Tibar (+3.20). «Täna oli jooks raskem ja seega jään ajaga rahule. Vahepeal oli tuult palju ning see viimane tõus ei olnud just kõige parem kirss tordile,» lausus Liina Luik. Tema hinnangul võiks kaaluda selle asendamist mingi muu rajakohaga Tartus, sest Lossi tänava tõus muudab tempot oluliselt.

Kõige osavõturohkema distantsi ehk 10 km jooksu finišijoone ületas esimesena Tiidrek Nurme 29.11 ning naistest Jekaterina Patjuk 35.24.

9. Tartu linnamaratoni põhidistantsidele registreerus esialgsetel andmetel 2347 inimest (neist 550 maratonidistantsile, 810 poolmaratonile ja 987 inimest 10 km distantsile). Kui juurde liita veel reedese Friday Night Runi 1144 ja kolmapäevase lasteürituse 903 osalejat, saab linnamaratoni ürituste osalejate koguarvuks 4394.

Tartu linnamaratoniga tõmmati joon alla viiest osavõistlusest koosnevale Tartu maratoni Kuubiku 2020. aasta hooajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles