Jüri Saar: rattateede võrk – Tartus ju pole

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Kristjan Teedema

Kui väga ma ka ei pinguta, ei meenu mulle Tartus ainumatki rattateed, peale Kesk tänava, ehkki linnavalitsus lubab uue üldplaneeringu eskiisis meile rattateede võrku. Kuidas siis nii, võib imestada ­– meil on ju kilomeetrite viisi ehitatud uusi kergliiklusteid, meil on sõiduteedel rattarajad, vastremonditud Vanemuise tänaval lausa kiviga sõiduteest eraldatud, mujal pigem värviga. Aga rattateid siiski ei ole. Olgu, Anne tänaval on ratturiala ja jalutaja ala sillutis erinev, aga need on kõrvu samas tasapinnas.

Asi on selles, et terminid ja tähendused lähevad isegi asja eest vastutama pandud inimestel segamini. Kolleeg kirjutas hiljaaegu ülevaate sellest, kuidas uus üldplaneering lubab sadu kilomeetreid rattateid. Ja abilinnapea rääkis õhinal, kuidas meil tuleb palju kergliiklusteid.

Üldplaneeringu seletuskirjas on järgmine lõik: «Kesklinn on rattateedega väga hästi ühendatud Maarjamõisa linnaosas olevate Tartu Ülikooli ja SA Tartu Ülikooli Kliinikumi hoonetega, piki Emajõe kallast Tähtvere Eesti Maaülikooli kompleksiga, piki Tähe tänavat Tartu Kõrgema Kunstikooliga, raudteejaama ning linnast väljuvate põhiliste transpordimagistraalidega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles