Tartu ülikooli muuseumi näitus ja album võitis ülemaailmse auhinna

Tartu Postimees
Copy
Albumi «Tartu Ülikooli sada nägu» sisekaas.
Albumi «Tartu Ülikooli sada nägu» sisekaas. Foto: Birgit Püve

Esmaspäeval kuulutas rahvusvaheline ülikoolimuuseumide ja -kollektsioonide komitee (UMAC) välja aastaauhinna saaja. Tunnustuse pälvisid Tartu ülikooli muuseumi fotonäitus ja album «Tartu Ülikooli sada nägu».

UMAC-i aastaauhinna žürii liikmed tõstsid auhinnale nomineeritud projektide juures esile loovust, silmapaistvat tööd kollektsioonidega ja tehniliste lahenduste mitmekesisust. Samuti jäi hindajatele silma kaasamise suur ulatus ja soov tegeleda organisatsioonide jaoks oluliste küsimustega. Projektide kvaliteeti nimetati väga heaks ja märgiti, et nendest on palju õppida.

Tunnustuse pälvinud projekti idee autor, Tartu ülikooli muuseumi direktor Mariann Raisma pidas näituse ja albumi üheks suurimaks väärtuseks üleülikoolilist haaret. Eesmärk oli dokumenteerida praegust ülikooli ning luua dialoog mineviku, oleviku ja tuleviku vahel.

Olulisel kohal olid isiklikud valikud ja lood, mis võimaldasid kõigil arendada lugude jutustamise oskust ja akadeemilise kogukonna kaasatus. Võtmeisik oli ka portreefotograaf Birgit Püve, kelle meisterlik käsitlus ühendas dokumentaalse ja kunstilise tasandi.

«Arvan, et üks selle projekti tugevaid külgi seisneb asjaolus, et seda lihtsat ideed saab kohandada eri vormides üle maailma,» rääkis Raisma. 

Emakeelse ülikooli 100. aastapäeva programmi kuulunud «Tartu Ülikooli sada nägu» on ülikooli seni suurim kunstiprojekt, mis ühendab eri valdkondi. Näitusel ja albumis portreteeritakse praeguseid ülikooli vaimu kujundavaid tippteadlasi ja õppejõude koos ülikoolis säilitatavate ajalooliste esemetega, mis iseloomustavad nende isiklikku suhet ülikooli ja oma erialaga.

Albumist saab lisaks lugeda teadlaste mõtteid rahvusülikooli, oma eriala ja valitud eseme kohta. Näitust eksponeeriti ülikooli hoonetes üle Eesti ja samuti veebis, et tutvustada ülikooli silmapaistvaid teadlasi nii kolleegidele, üliõpilastele kui ka avalikkusele. Fotonäitus on nüüd osa ülikooli ajaloo püsinäitusest Toomemäel asuvas muuseumis. 

Auhinnatud projekti idee autor on Mariann Raisma. Fotod tegi Birgit Püve ning näituse ja kogumiku kujundas Maarja Roosi Tartu Ülikooli kirjastusest. Projekti juhtisid Mariann Raisma, muuseumi näitusevaldkonna spetsialist Karoliina Kalda ja muuseumi endine arendusjuht Mairo Rääsk. Projekti toetasid «Rahvusülikool 100» komisjon, rektori fond, humanitaarteaduste ja kunstide, sotsiaalteaduste ning meditsiiniteaduste valdkond, Eesti kultuurkapital ning Jaak Aaviksoo, Indrek Ilomets ja Alar Karis. 

UMAC-i aastaauhind on asutatud 2016. aastal eesmärgiga suurendada ülikoolimuuseumide silmapaistvate, loovate ja kogukonnale suurt mõju avaldavate projektide nähtavust. Tartu ülikooli muuseumi kõrval olid aastaauhinnale sel aastal nomineeritud Cambridge’i ülikooli Fitzwilliami muuseum Egiptuse sarkofaagide projektiga ja Manchesteri ülikooli Manchesteri muuseum Austraalia aborigeenidele kultuuripärandi tagastamise projektiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles