Tartu ootab koolitoidu pakkujatelt rohkem mahetoorainet

Tartu Postimees
Copy
Mahesibul
Mahesibul Foto: Fotograaf Marko Saarm

​Tartu linnavalitsus oota koolide ja lasteaedade toitlustajatelt suuremas mahus mahetooraine kasutamist ja linnavalitsus eelistab keskkonnasäästlikumaid põhimõtteid järgivaid toitlustajaid.

«Senini oleme koolide-lasteaedade toitlustajate leidmiseks korraldatud riigihangetel andnud lisapunkte neile pakkujatele, kes kasutavad toitude valmistamisel vähemalt 25 protsenti mahetoorainet kindlates kaubagruppides,» ütles linnavarade osakonna vanemspetsialist Sirle Sõstra.

Ta lisas, et linn on viimastes hangetes seadnud juba tingimuseks, et vähemalt 20 protsenti kogu toorainest peab olema mahe ning lisapunkte teenisid need, kes on valmis vähemalt 51 protsenti kogu toorainest kasutama mahedana. 

Esmakordselt olid hanketingimustes sees ka teised keskkonnahoidu soosivad tingimused. Lisapunkte andsid valmidus kasutada koolipuhvetis korduskasutuspakendeid või biolagunevast materjalist ühekorrapakendeid ning prügi sorteerimine koolisööklas ja -köögiruumides.

Tartu linn leidis hiljutise riigihankega toitlustajad kolmele koolile – Tamme koolile, Mart Reiniku koolile ja Ilmatsalu põhikoolile.

Komisjon hindas pakkujate esitatud kahe nädala menüüsid, koolides pakutud toitu, menüüde mitmekülgsust ja toorainete oskuslikku kasutamist. Hanke kõigis kolmes osas tunnistati edukaks Baltic Restaurants Estonia AS-i pakkumus.

Järgneva viieaastase lepinguperioodi jooksul kasutatakse kolmes eelpool nimetatud koolis toidu valmistamisel vähemalt 51 protsendi ulatuses mahetoorainet. Tamme kooli ja Mart Reiniku kooli puhvetis tulevad kasutusele korduskasutuspakendid või ühekordseid biolagunevast materjalist ühekorrapakendid. Ilmatsalu põhikoolis, kus koolipuhvetit ei ole, pööratakse järgmisel viiel aastal suuremat tähelepanu prügi sorteerimisele.

Riigihanke võitja alustab kolmes koolis toitlustamist eeldatavasti 19. oktoobrist 2020.

Baltic Restaurants Estonia AS kasutab alates septembrist 2020 ka Tartu Rukkilille lastehoiu lastele toidu valmistamisel vähemalt 51 protsenti mahetoorainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles