Tartu ülikooli raamatukogu peab oma esimest direktorit meeles suure näitusega

Tartu Postimees
Copy
Näitusel on ka Morgensterni portree kipskoopia, mille originaali on teinud 1856 Eduard Wolfgang.
Näitusel on ka Morgensterni portree kipskoopia, mille originaali on teinud 1856 Eduard Wolfgang. Foto: Raimu Hanson

Tartu ülikooli raamatukogu pani näitusesaalis huviliste ette oma esimese direktori Johann Karl Simon Morgensterni 250. sünniaastapäeva puhul väljapaneku «Tartu klassik». See koosneb dokumentidest, kunstiteostest ja raamatutest, mis on pärit Morgensterni kogudest.

«Karl Morgensterni pärand on tõesti aukartustäratav – sellest võiks igal aastal uue näituse teha,» rääkis väljapaneku kuraator, TÜ raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonna raamatukoguhoidja Moonika Teemus. «Tema arhiiv sisaldas peaaegu 600 köidet ning raamatukogu ligi 11 000 köidet, samuti on raamatukogus säilinud osa tema kunstikogust. Näitusel saame sellest näidata küll vaid murdosa, kuid usun, et see annab kõigile vastuse, kes oli Morgenstern ja miks ta oli ja on meile siiani tähtis.»

Näitus «Tartu klassik» annab ülevaate Morgensterni elust alates tema koolieast. Nii on võimalik näha koolivihikuid, esimesi kõnesid, ülikooliaegseid loengukonspekte, samuti 26-aastaselt koostatud teadustööde plaani, aga ka reisipäevikuid, päevaraamatuid ja näiteid rikkalikust kirjavahetusest. Lisaks kõigele sellele saavad külastajad Morgensterni loengumaterjalide ning publikatsioonide ja kõnede põhjal ülevaate tema tööst ja organisatoorsest tegevusest alma mater'is.

Kõnekunsti, klassikalise filoloogia, esteetika, kirjandus- ja kunstiajaloo professor ning ülikooli kunstimuuseumi rajaja Karl Morgenstern töötas raamatukogu direktorina aastail 1802–1839. Tema ülikoolile pärandatud kogud on aastakümnete jooksul pakkunud teadlastele põnevat uurimismaterjali ega ole end siiani ammendanud.

Näitusel on kunstiteoseid, raamatuid ja dokumente.
Näitusel on kunstiteoseid, raamatuid ja dokumente. Foto: Raimu Hanson

Näituse on koostanud Moonika Teemus, Mare Rand, Janika Päll ja Malle Ermel ning kujundanud Lilian Mengel. Vaadata saab näitust 17. jaanuarini.

Raamatukogus äsja avatud «Tartu klassik» on tänavu teine Morgensterni sünniaastapäeva tähistav väljapanek. Peahoones tegutsevas ülikooli kunstimuuseumis saab vaadata näitust tema kogutud 17 000 gemmivalandist, mida ta kasutas õppetöö illustreerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles