Eesti Kontsert palub valguskujundusküllast muusikalavastust minna kuulama maskides

Tartu Postimees
Copy
«Ringlemisi» proov.
«Ringlemisi» proov. Foto: Sander Ilvest

Eesti Kontsert toob laupäeval kell 19 oma hooaja avamise märgiks Vanemuise kontserdimajja valguskujundusküllase muusikalavastuse «Ringlemisi», milles kõlab soolohäälele, koorile ja elektroonikale seatud Veljo Tormise teoseid. Nende hulgas on nii väikseid vokaaltsükleid (sh «Neli kildu» ja «Kimbuke tähti») kui ka tuntud kooriteoseid (sh «Ingerimaa õhtud» ja «Pikse litaania»). Publikul palutakse kanda maske.

Teet Kase lavastuse keskmes on Liisi Koikson ja Eesti filharmoonia kammerkoor. Miks on suurkontserdi pealkirjaks «Ringlemisi»?

«Ringlemisi»

«Meie geograafilises areaalis on rituaalsed tegevused seotud aastaaegadega, aga siin on ka teine paralleel – aastaring kui sünd, noorus, tegutsemine ja vanadus-surm,» selgitas Teet Kask. «Oleme harjunud kevadet ootama, lilledega koos rõõmustama, sügistuule all küürutama, lumega peitu pugema. Aastaaegade vaheldumine mõjutab väga meie sotsiaalset käitumist, tundeelu, mõtteid. Nii ühinevad lavastuses kaks tasandit, esivanemate ammune pärand ja Veljo Tormise hiljutine pärand.»

Liisi Koikson lavastuse «Ringlemisi» proovis.
Liisi Koikson lavastuse «Ringlemisi» proovis. Foto: Sander Ilvest

Eesti filharmoonia kammerkoori ja solist Liisi Koiksoni kõrval hoolitsevad laiendatud kõlaruumi eest Sander Mölder ja Ülo Krigul. Lavakujunduse on teinud Eesti kunstiakadeemia tudengid Anu Kadri Uustalu, Katharina Kuusemets, Katariina Kivi ja Kadri Vahar (juhendaja Sander Haugas), kes peegeldavad noorema põlvkonna ettekujutust Tormise loomingust. Kesksel kohal on kujunduses ka Taavi Varmi videolahendustel ja Margus Vaiguri valguskujundusel.

Muusikajuhi ja dirigendi Kaspars Putniņši sõnul peegeldavad solisti esitatud vokaalminiatuurid inimese intiimset ja isiklikku sisemaailma, koorilaulud aga universaalset. «Tormise looming on küll väga selgelt äratuntavalt Eesti asi, aga samas arhetüüpne, seda saab suumida ülemaailmseks sõnumiks,» lisas ta.

«Ringlemisi» esietendus oli neljapäeval Estonia kontserdisaalis ja teine etendus on täna Pärnu kontserdimajas.

Publik maskides

Eesti Kontsert palub sel sügisel kõigil kontserdikülastajatel kanda siseruumes võimalusel maske ja jagab isikukaitsevahendeid ka kontserdimajades.

«Me hoolime oma publiku tervisest ja tahame samas kõik, et Eesti kultuurielu ei vannuks viirusele alla,» ütles Eesti Kontserdi juht Kertu Orro. «Kui kätepesu ja maskikandmine on lihtsaim viis end ja teisi nakatumise eest kaitsta, siis tuleb seda julgelt teha. Meie eesmärk on tagada kultuurikatkestuseta muusikaelu toimimine, teadliku ja vastutustundliku käitumisega saame kõik sellele kaasa aidata.»

Lisaks kätepuhastusjaamadele on Eesti Kontserdi korraldatavatel kontsertidel saadaval ka näomaskid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles