Suudlevate tudengite purskkaevus värvus vesi erkroheliseks

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Teadlaste öö puhul on Suudlevate tudengite purskkaevus taaskord roheline vesi.
Teadlaste öö puhul on Suudlevate tudengite purskkaevus taaskord roheline vesi. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Paar päeva on vesi Tartu raeplatsil asuvas purskkaevus olnud erkrohelist värvi ning pimedal ajal see isegi helendab. Vee värvisid roheliseks teaduskeskus Ahhaa töötajad ning see on märk sellest, et taas läheneb teadlaste öö.

Purskkaevu vee roheliseks värvimine teadlaste öö eel on saanud juba traditsiooniks. Sel korral leiab üritus aset reedel, 25. septembril.

Teadlaste öö peakorraldaja Kai Kaljumäe selgitas, et vesi värviti ainega, mille nimi on fluorestseiin. «Tegu on tegelikult punast värvi pulbriga, mis vees lahustudes värvib selle hoopis roheliseks,» sõnas ta. Eriti huvitava efekti annab värvitud veele pimedas purskkaevu kõrval süüdatud ultraviolettlamp.

Purskkaevuvee roheliseks värvimiseks kulus kuus teelusikatäit fluorestseiini, mille Ahhaa keskuse töötajad lahjendasid viies liitris vees.

Värvaine on keskkonnale ohutu, seda kasutatakse indikaatorainena analüütilises keemias ning seda sisaldavad muu hulgas ka rohelist värvi viltpliiatsid. Ajapikku filtreerub värvaine purskkaevuveest ise välja. Teadlaste öö korraldajate hinnangul peaks esmaspäeval purskkaevuvesi taas läbi paistma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles