Kambjas nakatus Kuuste lasteaia õpetaja, kaks rühma saadeti karantiini (1)

Tartu Postimees
Copy
COVID-19 test.
COVID-19 test. Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2862 haigust Covid-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 36 tulemus osutus positiivseks. Üks positiivne test laekus Kambja valda, kus nakatunu on Kuuste lasteaiaõpetaja.

Kokku saadeti Kuuste lasteaias kaheks nädalaks karantiini 35 inimest, nende seas kaks lasteaiarühma 23 lapsega. Kuna Kuuste lasteaed ja Kuuste kool tegutsevad sama maja eri tiibades, siis saadeti koju ka kaks õpetajat, kes samal ajal ka koolis õpetavad.

Haigestunuga oli lähikontaktis ka laisteaia ja kooli köögipersonaliga, seega saadeti karantiini ka kogu köögitoimkond. Kokku jäi karantiini 12 töötajat.

Lasteaia ja kooli toit tellitakse alates homsest sisse erafirmalt, ütles Kambja vallavanem Aivar Aleksejev. Hetkel jätkab tööd üks lasteaiarühm ja vastastiivas tegutsev Kuuste algkool.

Teada on, et haigestunud töötaja sai viiruse abikaasalt, kes oli juba varem nakatunud. Kust viiruse võis alguse saada, selles osas hetkel asjaolusid täpsustatakse.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Ida-Virumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 15 inimesel. Harjumaale laekus 14 uut positiivset testi tulemust, Järvamaale üks, Võrumaale üks ja Tartumaale üks. Neljal juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (10 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 14 haigusjuhust üks on Poolast sisse toodud ning neljal juhul on tegu varasemate haigete lähikontaktsetega. Ülejäänud nakatumiste asjaolusid veel täpsustatakse.

19. ja 20. septembril lisandunud haigestunuist neli olid varasemate haigestunute kontaktsed.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on neli aktiivset kollet, millest Kadrioru sünnipäeva koldega on seotud 26 ja Tallinna Männi lasteaia koldega 10 ja töökohakoldega kuus inimest. Läänemere gümnaasiumi koldes on tänahommikuse seisuga 17 haigestunut.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1844 inimest, kellest 211 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandunud 15 uuest juhtumist 10 puhul on tegemist varasemate nakatunute lähikontaktsetega ja ülejäänud nakatumiste asjaolusid veel selgitatakse. Kokku on Ida regioonis neli aktiivset kollet, millest Kohtla-Järve töökohakoldega on seotud seitse inimest, Sillamäe töökohakoldega 11 inimest (arv korrigeeritud). Tutvuskonnakoldes on tänahommikuse seisuga 29 haigestunut. Tammiku põhikooli koldes on 11 inimest. Ida regionaalosakonna jälgimisel on 784 inimest, kellest on haigestunud 148.

Võrumaale lisandus Võru linnavalitsuse töötajaga juhtum. Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga kolm kollet: Võru sünnipäeva kolle (22 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut) ja matusekolle (11 inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses 157 inimest, kellest 36 on haigestunud.

Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 87 inimest, kellest kaheksa on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: et lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui kaks meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel.

Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi Hoia, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Seoses koroonaviirusega vajab haiglaravi 32 inimest

22. septembri hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 32 inimest, juhitaval hingamisel on kolm patsienti. Koju ei saadetud ühtegi inimest. Uusi Covid-19 haigusjuhtumeid avati 10.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 433 Covid-19 haigusjuhtumit 420 inimesega.

22. septembri seisuga on tervenenud 2385 inimest. Neist 1818 inimese (76,2%) haigusjuhtum on lõpetatud, 567 inimese puhul (23,8%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 31,08.

Eestis on kokku tehtud üle 192 000 esmase testi, nendest 2976 ehk 1,54 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Järgmised nädalad on kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. Kui oled Covid-19 positiivne või kahtlustad haigestumist, siis mistahes haigussümptomite korral püsi kodus ja võta ühendust oma perearstiga. Väldi kontakte teiste inimestega, järgi käte- ja hingamisteede hügieeni ning võimaluse korral lase kõik eluks vajalik endale kontaktivabalt koju toimetada. Ka vaimne tervis vajab tähelepanu – ära jää üksi,  suhtle oma lähedastega kasutades sidevahendeid (näiteks Facebook, Skype  ja muud rakendused võimaldavad vestelda ja näha teisi). Loo endale harjumus (kui seda varem pole) suhelda teiste inimestega iga päev. Suhtlus on isolatsioonis olles eriti oluline. Teistega rääkimisel jälgi, et põhiteema ei oleks koroonaviirus.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

•            Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

•            Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

•            Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

•            Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

•            Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

•            Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

•            Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

•            Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

•            Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 132 097 korda ja läbi selle on end haigeks märkinud 46 inimest.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles