Prima Vista esimene nädal algab kolme vestluse, filmiseansi ja luulelaevasõiduga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Prima Vista tegi ennast reklaamimisega nähtavaks juba eelmisel nädalal.
Prima Vista tegi ennast reklaamimisega nähtavaks juba eelmisel nädalal. Foto: Sille Annuk

Täna algab Tartus kirjandusfestival Prima Vista, mille korraldajad ootavad publikut nii kirjanikega kohtumistele, uute raamatute esitlustele kui ka põnevatele kirjandusteemalistele jalutuskäikudele linnas. Nagu ikka, toimub Raekoja platsil raamatulaat ning lisaks kirjandusüritustele on tänavuse festivali teemal «Inimese varjud» kokku pandud ka kunsti- ja filmiprogramm. Kõigepealt on aga täna kavas kolm vestlust.

Festivali kavas on kirjas, et täna kell 15.30 toimub linnaraamatukogu saalis vestlus «Inimene kinokaameraga võtteplatsi varjus». Enam kui saja dokumentaal- ja mängufilmi operaator ja lavastaja, ühtlasi fotokunstnik Nikolai Šarubin paljastab huvitavaid lugusid filmimistest. Venekeelset vestlust juhib ajakirjanik Ella Agranovskaja.

Kell 16 algab Tartu ülikooli muuseumi valges saalis festivali patrooni Viivi Luige autoriõhtu. Koos juudi rahvusest Eesti keeleteadlase, Tallinna ülikooli professori Anna Verschikuga mõtiskleb ta teksti tähenduse üle inimeseks olemisel ja inimeseks saamisel.

Kell 18 on Tartu Elektriteatris kavas vestlusõhtu «Vari, tea oma kohta!». Selle lõpetab film «Vari» (Lenfilm, 1971, vene keeles, eestikeelsete subtiitritega), mis on ausast ja heast Inimesest, kes võitleb oma karmi ja alatu Varjuga. Enne filmi algust arutleb selle peamiste ideede üle kirjanik Jelena Skulskaja.

«Usun, et kirjandussõbrad vajavad praegu kohtumisi ka päriselus,» sõnas MTÜ Kirjandusfestival Prima Vista juhatuse esinaine Annika Aas. «Kevadel ja suvel saime eriolukorras ning selle järel küll kodus raamatuid lugeda, aga tahaks ju ka vahetuid kokkusaamisi ja mõttevahetusi kirjanikega. Nii leidsime meeskonnaga ühiselt, et festival peab ikkagi toimuma.»

Festivali esimese päeva lõpetab täna kell 19 luulelaevasõit Luunjasse. Selleks ootab Tartu Luuleteater, mis on loodud tänavu varakevadel, registreeritud huvilisi Atlantise ette kaile, et võtta ette veeteekond koos Henrik Visnapuu loominguga.

Esitlused

Prima Vista festivalil toimub muu hulgas Tartu linnakirjaniku Carolina Pihelgase äsja ilmunud valikkogu «Tuul polnud enam kellegi vastu» ja Meelis Friedenthali jutukogu «Kõik äratatakse ellu» esitlus. Noorte kirjanike üritus «Särtsuga kirjandus» annab publikule võimaluse kohtuda uute tegijatega siinses kirjanduselus.

Väliskülalistest astub kirjandushuviliste ette soome kirjanik, tõlkija ja kultuurikriitik Rita Dahl. Nagu eelmistelgi aastatel, toimub ka tänavu mitmesuguseid üritusi lastele ja venekeelsetele kirjandushuvilistele.

Nädal novembris

Koostöös festivaliga Hullunud Tartu jagub kirjandusüritusi novembrissegi. «Me ei ole kaotanud lootust, et mõni meie selleaastaseks festivaliks kutsutud väliskirjanik saab paari kuu pärast siiski tulla siinse publikuga kohtuma,» lisas Aas.

Kui reisipiirangud vähenevad, on festivali novembrinädalal lubanud Eestisse tulla Uwe Laub Saksamaalt, Linda Wolff Rootsist ja Ron Whitehead USAst.

Prima Vista esimene nädal toimub tänasest 26. septembrini. Avamine on homme kell 16 Alexela loomelaval, mis asub Atlantises. Tänavusest teemast «Inimese varjud» lähtuvalt on programmi keskmes mälu, vaimne tervis, teadmised ja inimese mõju keskkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles