Ihaste metsa tarastamine tekitab vastuseisu (6)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Palusambla ja Hipodrooni tänava nurgal ehitatakse metsale aeda ümber.
Palusambla ja Hipodrooni tänava nurgal ehitatakse metsale aeda ümber. Foto: Sille Annuk

Mitmed organisatsioonid ja isikud saatsid läinud nädalal Tartu linnavõimudele pöördumise, milles taunivad Ihaste metsa piiramist 1,6 meetrit kõrge aiaga. Allakirjutanud soovivad pöördumisega juhtida tähelepanu asjaolule, et tegevus on vastuolus keskkonnaseadustikuga, mille kohaselt ei tohi piirata väljakujunenud teede-radade kasutamist jalgsi ja rattaga.

Nad tsiteerivad, et sätestatud on piirang omaniku õigusele tema maal asuva eratee või raja kasutamise keelamiseks jalgsi, jalgrattaga või muul sarnasel viisil, kui tee või raja sellisel viisil kasutamine põhineb väljakujunenud taval ega ole maaomanikule koormav.

«Hipodroomi 4 ning Männimetsa tee 3a kinnistuid läbib rohkelt teid ning radu, mis on laialdases kasutuses juba aastakümneid ning maaomanik ei ole avalikkuse ees nende kasutamist seni nimetanud tõendatult ja püsivalt olulisel määral koormavaks. Lisaks, vastavalt asjaõigusseadusele ei või omanik, kelle kinnisasja läbib avalikult kasutatav tee, takistada ega lõpetada selle tee kasutamist ka siis, kui tee ei ole kantud kinnistusraamatusse avalikult kasutatava teena,» leiavad allakirjutanud.

Pöördumises palutakse linnavalitsust ehitusjärelevalve teostamise korras viivitamata kohustada omanikke tara lammutama.

Pöördumises on lisatud, et sellisel määral Ihaste rohevõrgustikku kuuluva metsaala tarastamine halvab mitu olulist kohalikku rohekoridori. Pöördumisele on alla kirjutanud MTÜ Ihaste Elanike Liit, MTÜ Päästame Eesti Metsad, MTÜ Eesti Metsa Abiks, erakond Eestimaa Rohelised, EKRE Tartu ringkond ja Keskerakonda kuuluv Tartu linnavolinik Jelena Frunze.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles reedel, et linnavalitsus peab nüüd arutama, kas toimunud tegevus on aktsepteeritav.

«Kujundame seisukoha. Milline see seisukoht on, ma praegu küll ei julge öelda,» nentis ta. «Kirjas oli erinevaid aspekte, millele tähelepanu juhiti. Need vajavad kaalumist.»

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles