Sirp ja vasar ilutsevad Tartu raeplatsil

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil sirp ja vasar Raekoja plats 5 seinal.
Pildil sirp ja vasar Raekoja plats 5 seinal. Foto: Margus Ansu.

Linnakodanik kirjutab, et juba aastaid riivavad Raekoja plats 5 maja fassaadil ilutsevad sirp ja vasar möödakäijate silma.

«Okupatsiooni ja kuritegeliku režiimi sümbolid keset Tartu linna kõige esinduslikumat väljakut. Lihtsalt piinlik ja alandav. Ega ei kujutaks ette, kui Raekoja platsi nimi oleks tänapäevalgi veel Adolf Hitleri plats nagu omal ajal.»

Kas linnavõimudel on plaanis sirbi ja vasara kujutisega midagi ette võtta?


Vastab Tartu kultuuriväärtuste teenistuse juhataja Romeo Metsallik: See lõunapoolne raeplatsi külg hoonestati pärast sõda taastamisööde käigus. Siis osaliselt taastati, osaliselt ehitati uued hooned 50. aastate stiilis.

On lisatud mõned tolle aja sümbolid, mis olid esindushoonetel kasutusel. Praeguseks on need käsitatavad kompleksselt koos hoone fassaadiga kui dekoorielemendid. Neid ei saa pidada enam võimu sümboliteks, aga ikkagi dekooriks.

Muinsuskaitseamet tegeleb aktiivselt 20. sajandi arhitektuuri kaardistamisega ja ülevaatamisega. Tõenäoliselt võetakse sajandi algul ehitatud hoonetest mitmeid kaitse alla.

Nimetaksin, et Sillamäel on riikliku kaitse all kaks hoonet, kino ja kultuurimaja, kus on nõukogude aja sümboolikat dekooris märksa enam ja neid ei ole eemaldatud. Hoone fassaadi vaatatakse tervikuna. Ei näe ka vajadust Tartus sirbi ja vasara kujutisi eemaldada.

Kas sellist sümboolikat on linnas ja linna lähiümbruse hoonetel veel leida?

Tartus ei tea, ehkki stalinistlikku arhitektuuri leidub. Pole välistatud, et on. Need sümbolid on aga praegu ikkagi võimust eraldatud.

Kui need sümbolid eakat rahvast ikkagi häirivad - on neile kurjuse sümbolid -, mida neile vastate?

Ütlen ikkagi, et need märgid ei ole enam võimuga seotud, vaid on osa ajaloomälestistest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles