Ehitajaid tabas nuhtlus, järjest varastatakse tööriistu

Armas Riives
, reporter
Copy
Vargad panid Kőrveküla kooli ehitusplatsil olevast soojakust pihta tööriistu, kahju on 1500 eurot.
Vargad panid Kőrveküla kooli ehitusplatsil olevast soojakust pihta tööriistu, kahju on 1500 eurot. Foto: Sille Annuk

Kõrveküla kooli juurdehitist rajava firma soojakust viidi nädalavahetusel minema 1500 euro eest lasereid ja muid vajalikke tööriistu. Paraku pole see ainus seesugune juhtum, viimasel ajal saab politsei Tartust ja selle lähiümbrusest pea iga päev teateid sissemurdmistest ehitusjärgus hoonetesse või nende kõrval asuvatesse soojakutesse, kust on varastatud tööriistu.

Kõrveküla kooli ehitusplats on aiaga piiratud, seda valvas turvafirma. Samuti on kogu objektil videovalve ning mõned soojakud on veel eraldi valve all. «Miks häire ei jõudnud turvafirmasse, selles asjas veel uurimine käib,» ütles Kõrveküla kooli ehitava KRC Ehitus tegevjuht Siim Kroodo. «Tegime enda arvates piisavalt selleks, et vargusi töövälisel ajal ära hoida.»

Vargad vaeva ei näe

KRC Ehitusel on varem ette tulnud pisivargusi, kuid nädalavahetuse juhtum on neist suurim. «Ehitusplatsidel tuleb vargusi ikka ette, kuid harva töövälisel ajal, kui objekt on valve all. Pisemaid vargusi pannakse toime just päeval, kui töölisi on ehitusel palju ja varaste tuvastamine raskem,» rääkis Kroodo.

Vargad eriti vaeva ei näe, nad tulevad ööpimeduses ehitusjärgus hoonete juurde uurima ja mis kergesti kättesaadav, see ka kaasa võetakse, tõdes Tartu jaoskonna politseiuurija Tauno Pärli.

Enamasti murtakse sisse ukse või akna kaudu, minema on viidud nii akutrelle, lasereid, lihvimismasinaid, puidujärkamissaage, tööstuslikke tolmuimejaid, teemantpuurmasinaid kui teisi esemeid, mis näpu vahele jäävad.

Ehitusplatsidel tuleb vargusi ikka ette, kuid harva töövälisel ajal, kui objekt on valve all, ütles KRC Ehituse tegevjuht Siim Kroodo.

Uurija sõnul on veel vara öelda, kas tööriistavarguste taga on üks ja sama jõuk. Politsei varasem praktika näitab, et varastatud asju müüakse nii käest kätte kui ka internetipoodide kaudu edasi Eestis ja välismaal. Seetõttu tuleb olla eriti kahtlustav, kui internetipoes müüakse ehitustööriistu alla turuhinna.

«Kahtlusi võiks äratada, kui sõidetakse uuselamurajoonides või teistes piirkondades aeglaselt ringi, küsitakse kummalistel ettekäänetel teed või näiteks tullakse õuele ja pakutakse midagi müügiks, et samal ajal vaadata lähemalt üle, kas ja mis teil seal leidub,» rääkis uurija.

Kahtlasi inimesi või sõidukeid märgates on tähtis kirjutada üles auto number ja inimeste kirjeldus.

Juhtub ka mujal

Iseäranis tähelepanelikud peaksid praegu olema Tartumaa elanikud, kuid valvsust ei tohi kaotada ka teistes piirkondades, sest selle nädala alguses sai politsei teate tööriistavargusest ka Valgamaalt ning mõned nädalad varem Jõgevamaalt.

Oma vara kaitseks soovitas politseiuurija ehitusjärgus hooned öötundideks vastupidava lukuga sulgeda ja väärtuslikud tööriistad silme alt ära panna või sootuks kaasa võtta, et need ei ahvatleks maja ümber ringi luusivaid pätte.

Vargused linnas ja maal

  • 15. septembril teatati, et Tartus Mõisavahe tänaval on sisse murtud Volkswagen Crafteri kaubikusse ja varastatud tööriistu. Kahju ja täpsemaid üksikasju veel selgitatakse.
  • Ööl vastu 15. septembrit murti Tartus Muru tänaval sisse Citroën Jumperi kaubikusse, kust varastati tööriistu. Esialgne kahju on 5000 eurot.
  • 14. septembril murti Otepää vallas sisse metsaveotraktorisse ning varastati tööriistu. Lisaks varastati suurest mahutist kütust. Täpset kahju veel selgitatkse.
  • 11. septembril murti Kambja vallas Lemmatsi külas sisse ehitusjärgus hoonesse ja varastati sealt tööriistu. Kahju veel selgitatakse.
  • Ööl vastu 19. augustit varastati Tartus Raatuse tänaval seisnud lukustamata Volkswagen Transporterist õlakott tööriistadega. Vargusega tekitati 1350 eurot kahju.
  • 27. augustil varastati Kambja vallas Pangodi külas eramu kõrvalhoonest tööriistu. Kahju on 1890 eurot.
Allikas: Lõuna prefektuur
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles