Rattaparkla kadus ootamatult koos ratastega

Armas Riives
, reporter
Copy
Tartu bussijaama ees olnud rattaparkla kadus ootamatult.
Tartu bussijaama ees olnud rattaparkla kadus ootamatult. Foto: Sille Annuk

Esmaspäeva õhtul tabas bussijaama ja Tartu hotelli vahel parkivaid rattaomanikke halb üllatus, kui nad leidsid parklas velo asemel hoopis sildi: «Teie jalgratas on võitnud tasuta transpordi uude kohta!»

Rattaparkla teisaldanud Terasteenus OÜ esindja Tõnis Arroval selgitas, et rattad viidi ettevõtte laoplatsile, sest seal tuli teha ruumi peagi algavateks töödeks Soola tänaval. Nüüd on rattad mõni kilomeeter Tartust väljas Terasteenuste laoplatsil. Sõiduriista kättesaamiseks tuleb helistada parklasse jäetud sildile kirjutatud telefoninumbrile.

Rataste teisaldamisest parkijaid enne ei teavitatud. «Arvasin, et päeva peale, mil teisaldustööd käivad, tulevad omanikud rattale järele, aga nii päris ei läinud,» sõnas Arroval. «Otsustasime, et jätame parklasse sildi, et inimesed saaksid meile helistada – võtame nad oma bussi peale ja viime lattu ratta juurde, kus nad saavad oma velo kätte, ning siis sõidutame nad koos rattaga sinna, kuhu nad ise soovivad.»

Oma nime avaldamist mittesoovinud nördinud tartlasele oli ratta teisaldamine ebameeldiv kogemus. Kuigi ratta kättesaamisega tal muret polnud, oleks tema arvates võinud ehitaja anda rataste teisaldamisest varem märku. Nii ei oleks ta ratast bussijaama juurde üldse parkinudki.

Arrovali sõnul võinuks eelteavitusega sildi rattaparklasse küll panna, kuid sellest poleks tema hinnangul pruukinud abi olla, sest seal on ka pikaaegseid parkijaid.

Esmaspäeva õhtul sõidutas ehitusfirma oma laoplatsile ja sealt soovitud sihtkohta viis rattaomanikku. Eile õhtul oli laos veel samapalju rattaid, mis ootavad omanikku. «Mõned lukustamata rattad tõstsime bussijaama vastas parkla kõrvale, neil on võib-olla juba järel käidud,» arvas Arroval. Teisaldamise alguses oli parklas üle kümne ratta.

Tartu linna jalg- ning jalgrattateede peaspetsialist Mihkel Vijari ütles, et ehitaja ei teavitanud rattaparkla teisaldamisest ka linna. Jalgratthoidla võeti ära Soola tänaval algava kaasava eelarve ehitustegevuste raames.

Ehituse käigus rajatakse Soola tänava lõigule Väike-Turu tänavalt kuni Turu tänavani jalgratta- ja jalgtee, millega muuhulgas laiendatakse bussijaama läheduses jalgrataste parkimisvõimalusi. Kui varem oli parklas kohti 20 jalgrattale, siis uue lahendusega on sinna võimalik parkida 60 jalgratast ja lisaks kaheksa jalgratast Bikeepi nutijalgrattaparklasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles