Matuselised haigestusid koroonasse (1)

Tartu Postimees
Copy
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest.
Illustreeriv foto maski kandvast inimesest. Foto: Sander Ilvest

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2259 haigust Covid-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 25 testi tulemus osutus positiivseks. Tartumaale laekus neist neli positiivset testi.

Terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luha sõnul on Tartumaale lisandunud nelja nakatunu puhul tegemist inimestega, kes osalesid 1. septembril paljude osalistega matusel, sealt on teada juba viis nakatunut.

«Matuste järel toimus mitu suurt üritust, nende seas Sibulatee puhvetite päev, kus osalejad käisid ning mille järel neil tekkisid sümptomid. Ma piiritlesime siiski, et ühine nimetaja on nakatanutel just matustel osalemine, kus võis toimuda võimalik haigestumine,» rääkis Luht.  

Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga neli nakkuskollet – Võru sünnipäev (21 inimest), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut), tudengi kolle (viis inimest) ja Orava kolle (kuus inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviiruse tõttu 390 inimest, kellest 41 on haigestunud.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 12 inimesel. Ida-Virumaale laekus kuus uut positiivset testi tulemust, Tartumaale neli, Lääne-Virumaale üks ja Saaremaale üks. Ühel juhul puudus positiivse proovi andnul rahvastikuregistris registreeritud elukoht.

Harjumaale (11 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 12 haigusjuhust on kahel juhul tegemist Tuneesiast ja Prantsusmaalt sisse toodud juhtumitega, neljal juhul on tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega ja ühel juhul nakatuti lasetaias.  Ülejäänud nakatumiste asjaolusid veel täpsustatakse.

Perioodil 13.–14. september lisandunud haigusjuhtudest oli ühel juhul tegemist sisse toodud haigusega (Poola) ja kahel juhul oli tegemist varasemate haigestunute lähikontaktsetega.

Terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel on kuus aktiivset nakkuskollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 17, Viimsepäeva katedraali 21. augusti klubiürituse koldega 10, Gourmet Coffee koldega 23 ning muusika koldega seitse. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu. Tallinna Männi lasteaia koldes on nakatunuid kokku kaheksa.

Kokku on seoses koroonaviiruse levikuga terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 1124 inimest, kellest 189 on haigestunud.

Ida-Virumaale ja Lääne Virumaale lisandunud uute juhtumite puhul oli  kolmel juhul tegemist nakatumistega tutvuskonnas, ülejäänud juhtumite nakatumiste asjaolud on veel välja selgitamisel. Kokku on Ida regioonis seitse aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle. Ühendkuningriigist sissetoodud koroonaviiruse koldega on seotud 16, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu. Kohtla-Järve töökoha koldega on tänahommikuse seisuga seotud üheksa inimest. Sillamäe töökoha koldega on seotud 11 inimest. Tänasest lisandub nn tutvuskonna kolle, kus on nakatunud 11 inimest. Ida regionaalosakonna jälgimisel on 329 inimest, kellest on haigestunud 71.

Rahvastiku registri andmetel Saaremale lisandunud positiivse testi tulemusega inimese tegelik elukoht on Võrumaal ja juhtum läheb üle Lõuna regionaalosakonnale. Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 37 inimest, kelles kaheksa on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui kaks meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli ollakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Koroonaviiruse tõttu vajab haiglaravi 19 inimest

15. septembri hommikuse seisuga on Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravil 19 inimest, juhitaval hingamisel on üks  patsient. Koju saadeti kaks inimest ning üks inimene viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglast üle teise haiglasse. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kuus.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 422 Covid-19 haigusjuhtumit 409 inimesega.

15. septembri seisuga on tervenenud 2286 inimest. Neist 1748 inimese (76,5%) haigusjuhtum on lõpetatud, 538 inimese puhul (23,5%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 24,61.

Eestis on kokku tehtud üle 175 000 esmase testi, nendest 2722 ehk 1,55 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

•            Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on vahe hoidmine.

•            Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega vahet hoida, on soovitav kanda ka maski.

•            Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimaluse korral vältida.

•            Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

•            Käsi tuleb peast sooja vee ja seebiga, avalikes kohtades kasutada alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

•            Aevastamisel või köhimisel tuleb suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb kohe visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

•            Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

•            Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

•            Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me

Covid-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 121 102 korda ja selle kaudu on end haigeks märkinud 41 inimest.

Lisainfot Covid-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles