Esitlusele tuleb kahe Johannese kirjavahetus

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kahes köites on kokku 675 kirja 1169 leheküljel.
Kahes köites on kokku 675 kirja 1169 leheküljel. Foto: Sille Annuk

Täna kell 18 tuleb Tartu kirjandusmajas kirjanduslikul teisipäeval esitlemisele teos «Euroopa, esteedid ja elulähedus – Semperi ja Barbaruse kirjavahetus 1911–1940», mille on sel suvel välja andnud Eesti kirjandusmuuseumi teaduskirjastus. Kahes köites on ühtekokku 675 kirja. Need kuuluvad haruldaselt pikka aega kestnud ja sellisena unikaalsesse Johannes Semperi (1892–1970) ja Johannes Vares-Barbaruse (1890–1946) kirjavahetusse.

Väljaande peatoimetaja, kirjandusmuuseumi vanemteaduri Marin Laagi (pildil) sõnul on käsikirjad kirjandusmuuseumi kultuuriloolises arhiivis seisnud aastakümneid ja neid on püütud välja anda mitmel korral. «Viimati jäi see ettevõtmine toppama ligi 25 aastat tagasi. Otsustasime asja nüüd lõpuni viia,» lisas ta.

Laagi sõnul on tegemist kõneka ja inimliku ajastudokumendiga ning autentse kultuuriloolise allikaga, mis võiks pakkuda väärtuslikku materjali mälu ja mäletamise, reisikirjanduse ja isegi eesti tõlkeloo uurimiseks.

Kirjavahetuses avaneb kogu Eesti Vabariigi aegne kirjanduselu aastani 1940 koos kirevate, kirjanduslike ja isiklike suhete ning sündmustega, selle kõrval ka kirjanike argipäev ja seosed Euroopa kultuuriga.

Väljaande lisaväärtuseks on raamatu tükiks ettevalmistamisega ühtaegu valminud elektrooniline ja morfoloogiliselt märgendatud kirjavahetuse tekstikorpus.

Kirjavahetuses avaneb kogu Eesti Vabariigi aegne kirjanduselu aastani 1940.

Käsikirja on aja jooksul toimetanud ja kommenteerinud Paul Rummo, Abel Nagelmaa, Tiina Saluvere ja Ülo Treikelder.

Raamatu on kujundanud Kalle Müller. Eessõna on kirjutanud Harald Peep aastal 1983, järelsõna pani Marin Laak kirja tänavu.

Tänasel esitlusel tutvustavad teost Marin Laak ja Tiina Saluvere. Sõna saavad Janika Kronberg, Arne Merilai, Leena Kurvet-Käosaar, Jaak Valge ja Sirje Olesk. TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles