Tartumaale koroonapositviiseid ei lisandunud

Tartu Postimees
Copy
Koroonatest.
Koroonatest. Foto: Kristjan Teedema

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2 197 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 23 testi tulemus osutus positiivseks. Haiglaravil on 14 inimest, kellest üks on juhitaval hingamisel.

Kõige rohkem laekus positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 17 inimesel. Ida-Virumaale laekus viis uut positiivset testitulemust ja Jõgevamaale üks. Jõgevamaa juhtumi nakatumise asjaolud on veel välja selgitamisel.

Harjumaale (13 Tallinna) ööpäevaga lisandunud 17 haigusjuhust on kahel juhul tegemist Venemaalt ja Ukrainast sisse toodud juhtumitega, kolmel juhul oli tegemist varasemate haigete lähikontaktsetega, kolmel juhul anti haigus edasi töö- või perekontaktide kaudu ning ühel juhul juhtus nakatumine lasteaias. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on hetkel veel täpsustamisel.

Perioodil 19.–11. september lisandunud haigusjuhtudest oli ühel juhul tegemist sisse toodud haigusega Suurbritanniast, ühel juhul oli nakatumine seotud lasteaiaga ning neljal juhul oli tegemist nakatumisega pere-ja töökontaktide kaudu.

Mitukümmend inimest on jälgimisel

Lõuna regioonis on tänahommikuse seisuga neli kollet – perekondlik nakatumine (kuus inimest), Võru sünnipäev (18 inimest, kellest üks on Lääne regionaalosakonna jälgimisel), Itaalia reisi kolle (üheksa haigestunut, viis neist on Lääne regionaalosakonna jälgimisel) ja tudengite kolle (viis inimest). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviiruse tõttu 294 inimest, kellest 36 on haigestunud.

Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on kuus aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 15 haigusjuhtu, 21. augusti Viimsepäeva katedraali klubiürituse koldega kümme, Gourmet Coffee koldega 16 ning muusika koldega kuus. Töökohal haigestumise koldega on kokku seotud kaheksa haigusjuhtu. Tallinna lasteaia koldes on tänahommikuse seisuga nakatunuid kokku kaheksa, neist neli last ja neli täiskasvanut. Täiskasvanutest kolm on õpetajad või õpetajaabid ja üks on lapsevanem.

Kokku on koroonaviiruse leviku tõttu terviseameti Põhja regionaalosakonna jälgimisel 994 inimest, kellest 177 on haigestunud.

Lisaks tuli Ida regiooni jälgimisele üle üks varasem juhtum Harjumaalt, tegelikult viibib inimene Lääne-Virumaal (haigus sisse toodud Venemaalt). Kokku on Ida regioonis kuus aktiivset kollet, millest suurim on 57 haigestunuga Estonia kaevanduse kolle. Ühendkuningriigist sisse toodud koroonaviiruse koldega on seotud 15, Ojamaa kaevanduse koldega üheksa ning Viru vangla koldega viis haigusjuhtu. Kohtla-Järve töökoha koldega on tänahommikuse seisuga seotud üheksa isikut (kuus töötajat ja kolm pereliiget). Sillamäe töökoha koldega on seotud kümme isikut: kuus töötajat ja neli pereliiget. Ida regionaalosakonna jälgimisel on 451 inimest, kellest on haigestunud 70.

Lääne regionaalosakonnas on jälgimisel 35 inimest, kellest üheksa on haigestunud.

Terviseamet paneb südamele: kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui kaks meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid ürituste osalejad oma telefoni paigaldada koroonarakenduse HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 420 COVID-19 haigusjuhtumit 407 inimesega.

12. septembri seisuga on tervenenud 2 252 inimest. Neist 1 717 inimese (76,2%) haigusjuhtum on lõpetatud, 535 inimesel (23,8%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 21,97.

Eestis on kokku tehtud ligi 170 000 esmast testi, nendest 2 655 ehk 1,56 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata veebiaadressilt www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles