Tartus valmis uuendatud piirkonnaalajaam

Tartu Postimees
Copy
Anne alajaam oli vanas versioonis Tartu linna elanikele elektrivarustust taganud 39 aastat.
Anne alajaam oli vanas versioonis Tartu linna elanikele elektrivarustust taganud 39 aastat. Foto: Tõnu Männik/Elektrilevi

Elektrilevi uuendas Tartus Anne piirkonna alajaama, mille toime mõjutab iga viiendat Tartu linna elanikku. Alajaam varustab elektriga enam kui 24 000 klienti.

Anne alajaam oli vanas versioonis Tartu linna elanikele elektrivarustust taganud 39 aastat. Hoone ja seadmed olid selle ajaga nii füüsiliselt kui ka moraalselt vananenud. Sellest lähtuvalt otsustati vana alajaam kasutusest maha võtta ja kõrvale ehitada uus hoone koos nüüdisaegse tehnikaga.

«Valminud Anne piirkonnaalajaam on tähtis samm Tartu elektrivõrgu arengus,» sõnas Elektrilevi elektrivõrgu ehituse üksuse juht Meelis Melder. «Tegemist on piirkonnaga, kus elektrivõrgu koormus on aasta-aastalt tõusnud. Uus alajaam loob tulevikus piirkonna arenguks soodsad võimalused.»

Vana alajaama tippkoormus piirdus 16 megavatiga, mis oli piirkonna varustuskindluse tagamiseks üsna kriitiline. Elektrilevi võrguanalüütikute prognoosi järgi võib 2030. aastaks Anne alajaamas koormus tõusta 30 megavatini ja nii projekteeriti ning ehitati uus alajaam vanast peaaegu poole võimsam. Alajaama toitepiirkond on nüüdsest reserveeritav teistest piirkonnaalajaamadest. «Tänu nüüdisaegsetele automaatikaseadmetele on alajaam kaugjuhitav ehk rikete korral saab elektriühenduse taastada nii kiiresti, et elanikud isegi ei pruugi voolukatkestust märgata,» toob Melder näite uute seadmete eelistest.

Tööd Anne alajaamas algasid 2018. aasta suvel, projekt vältas pea kaks aastat ning investeering maksis üle 1,5 miljoni euro. Töid tegi Connecto AS. Alates 2016. aastast on Elektrilevi Tartu elektrivõrgu parendamisse investeerinud üle 9,5 miljoni euro.

Elektrivõrgu nüüdisajastamise ja parendamise tööd käivad Tartus ka praegu, trassidel Tartu–Ropka ja Ropka–Ülejõe. Tööde käigus teostatakse suuremahuline õhuliinide ja mastide demontaaž. Kokku võetakse maha 17 kilomeetrit õhuliini ja sadu maste ning tööd peaksid lõpule jõudma detsembris.

Lisaks on järgmiseks aastaks planeeritud uuendada Lemmatsi–Labori liin, kus Tartu linna paigaldatakse ligi seitse kilomeetrit uut maakaablit eesmärgiga tõsta elektrivarustuskindlus enam kui 3000 kliendile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles