Ihaste metsakaitsjate kommentaar: tarastamine jätab metsloomad hätta (13)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Keskkonnaaktivistid korraldasid augustis üle Eesti kahekümne seitsmes paigas metsameeleavalduse. Tartu meeleavaldus oli  Ihastes. Korraldajate sõnul nõudsid nad meeleavaldusega poliitikutelt otsustusprotsessides metsa ökoloogilise, majandusliku, sotsiaalse ja kultuurilise väärtuse objektiivset arvestamist.
Keskkonnaaktivistid korraldasid augustis üle Eesti kahekümne seitsmes paigas metsameeleavalduse. Tartu meeleavaldus oli Ihastes. Korraldajate sõnul nõudsid nad meeleavaldusega poliitikutelt otsustusprotsessides metsa ökoloogilise, majandusliku, sotsiaalse ja kultuurilise väärtuse objektiivset arvestamist. Foto: Kristjan Teedema

Eile alanud metsatarastamine Ihastes teeb võimatuks metsloomade harjumuspärase elu ja võib need ohtu seada liikluses, leiab Ihaste elanike liit oma kommentaaris.

«Meie ei näe metsa tarastamises probleemi roheala avalikus kasutuses olevate funktsioonide (metsa elurikkus, müra-, õhusaaste- ja tuulekaitse, visuaalne esteetika jne) säilimise osas,» vahendas liidu juhatuse liige Lenne Rähn-Kuusik. «Küll aga on murettekitav rohevõrgustiku halvamine Ihastes, sest teatavasti on siin palju liikuvat elusloodust.»

Omanike otsusel algas eile Ihaste metsa piiramine, selleks ehitatakse umbes 800 meetrit aeda, mille kõrgus on 160 sentimeetrit. Rajatise valmimisega suletakse vaidlusaluse umbes kümne hektari suuruse eraomandis metsaala piirile vaba juurdepääs.

«Metsa läbib iga päev kümneid metskitsi, rebaseid, jäneseid, siile, kelle tavapärane toitumis-, pesa- või peatumispaik võib jääda tarastatud alale,» leiab Ihaste elanike liit. «Ootamatust takistusest heitunud loomad võivad sattuda liiklusesse, mis on metsaga piirnevatel teedel tihe.»

Juunis kehtestatud detailplaneering näeb ette ligi kuue hektari metsamaa tasuta üleandmise Tartu linnale ja see peaks säilima avaliku puhkemetsana. Ihaste elanike liit on planeeringu aga kohtus vaidlustanud, sest umbes 40 protsenti planeeringualast on kavandatud elamukruntideks, ette on nähtud 28 elamukrunti. Ihaste elanike liidu kohtukaebuse eesmärk on metsa majade ehitamine ära hoida.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles