Eesti moodne linnakodu kujunes saksakeelsete elanike vastumeelsuses

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Näitusele kujundatud magamistoa mööblikomplekt on valminud tisleritööna Tartus.
Näitusele kujundatud magamistoa mööblikomplekt on valminud tisleritööna Tartus. Foto: Sille Annuk

Tartu linnamuuseumis hakkab vaatamisküpseks saama aastanäitus «Kohustus olla moodne. Kuidas eestlasest linlane sai». Sellega tutvumisel tekib teadmine, mil moel kujunesid eelmise sajandi alguskümnenditel endistest saksameelsetest ja -keelsetest linnadest eestikeelsed. Mõistagi on peatähelepanu all Tartu.

Näituse juhatab sisse väheldane ruum, mis annab pildi 19. sajandi lõpu linnaelaniku, jõuka baltisakslase toast. Väljapaneku üks kuraatoreid Marge Rennit rääkis, et sellega tekib vastandus näituse järgmiste osadega ehk sellega, milliseks kujunes kodu Eesti Vabariigi ajal.

Linna kasvamine

«Baltisakslaste kogukond hakkas sel ajal poliitiliselt, sotsiaalselt ja muu hulgas ka arvuliselt hääbuma,» lisas ta. «Teiselt poolt kasvasid linnad väga kiiresti lähemast ümbrusest linna siirduvate eestlaste tõttu.»

Väljapanekus on seinale kujundatud asjakohaseid tekste ja numbreid. Muu hulgas on näha, et aastal 1825 oli Tartus 8450 elanikku ja aastaks 1939 oli neid juba 60 281. Saksa linnast eesti linnaks saamisega kaasnesid uute linnaosade tekkimine, planeerimine, ehitamine, ka Vanemuise uue maja rajamine. Sealjuures oli tunda baltisakslaste vastumeelsust.

Osa elutoa sisustusest.
Osa elutoa sisustusest. Foto: Sille Annuk

«Uus mööbel, uued moed ja maitsed kajastavad nii elatustaseme tõusu kui ka euroopalike hoiakute omaksvõtmist,» on kirjas näituse tutvustuses. «Samas nõudis kultuurse argielu edendamine sihikindlat selgitus- ja haridustööd. Eestiaegses linnamaastikus põimusid moodne ja vanameelne, jõukas ja vaene, piinlikult puhas ja räpane.»

Vaadata saab omaaegset elutuba, köögi- ja sahvrikraami, vannituba koos WC-poti, istevanni ja tarvitusel olnud hügieenitarvetega. Sisustatud on ka pesuruum ja Emajõelinnas valminud mööblikomplektiga magamistuba.

Erakogujate abil

Lisaks Tartu linnamuuseumi ja mitme teise mäluasutuse säilikutele on näitusel palju selliseid esemeid, mis kuuluvad erakogujaile, nende hulgas näiteks Aivar Roosaarele. Väheldasel ekraanil saab vaadata vanu kroonikakaadreid, mis jäädvustatud Tartus ja mujal Eestis.

Vaade moodsasse vannituppa.
Vaade moodsasse vannituppa. Foto: Sille Annuk

OÜ Laika, Belka & Strelka kujundatud näitusel on kolm kuraatorit: Marge Renniti kõrval Madle Uibo ja Anu Kannike. Nad jagavad huvilistele selgitusi laupäeval kell 14. Väljapanekut võib vaatama minna juba alates sama päeva hommikust.

Sajanditagused jalatsid näitusel «Kohustus olla moodne».
Sajanditagused jalatsid näitusel «Kohustus olla moodne». Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles