Näitleja armus filmirullile pildistamisse

Copy
Jaanus Tepomees oma fotoväljapaneku avamisel Vanemuise väikses majas. Näitleja kõrval on foto, millel tema ema ja vanaema.
Jaanus Tepomees oma fotoväljapaneku avamisel Vanemuise väikses majas. Näitleja kõrval on foto, millel tema ema ja vanaema. Foto: Margus Ansu

Draama festivalil avati Vanemuise väikses majas sama teatri näitleja Jaanus Tepomehe fotode väljapanek «Juhus. 35mm». Näitust ei oleks toimunud, kui tema vanaema ei oleks leidnud neli aastat tagasi sahvrit koristades juhuslikult üles näitleja vanaisa vana, aastast 1953 pärit fotoaparaadi Smena.

«Vanaema teadis öelda, et see kaamera on töökorras ja vanaisa armastas sellega sageli pildistada,» meenutas Tepomees. «Otsustasin, et võtan kaamera endaga ühes ning vaatan, kas ta on ajale vastu pidanud ja pildistab veel. Seejärel sukeldusin internetiavarustesse, et järele uurida, kuidas selle vana kaameraga ümber käia.»

Esimese filmirulli kaadrite vaatamisel tundis näitleja, et on analoogfotograafiasse kirglikult armunud.

«Minu jaoks on analoogfotograafia juhuslikkus nii ehe ja elus ning atmosfäär fotodel erakordne,» lisas ta. «Imeline on ka see, missuguseid erilisi visuaalseid juhuseid võib analoogfotograafia pakkuda. Igal filmil on alati midagi eriskummalist: oma valgus, varjud ja hägu. Müstika, mida ma pole siiani osanud lahti kodeerida, kuid see köidab meeletult – juhuse ilu.»

Vanaisa Smena kõrval võttis ta hiljem tarvitusele vanad Zeniti kaamerad, suurema osa täna avatud väljapaneku fotodest on aga Jaanus Tepomees teinud oma lemmikaameraga Minolta SRT 101b.

Näitust «Juhus. 35 mm» saab Vanemuise väikse maja seintel vaadata jaanuari keskpaigani.

Jaanus Tepomees oma fotoväljapaneku avamisel Vanemuise väikses majas.
Jaanus Tepomees oma fotoväljapaneku avamisel Vanemuise väikses majas. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles