Vanemuises kõlab muusika alates Koidula esimesest etendusest

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Vanemuise kõige värskemas muusikalavastuses «Õhtu Leháriga», mis tuli vaatajate ette 21. augustil (muusikajuht ja dirigent Endel Nõgene), teeb teiste hulgas kaasa bass Märt Jakobson.
Vanemuise kõige värskemas muusikalavastuses «Õhtu Leháriga», mis tuli vaatajate ette 21. augustil (muusikajuht ja dirigent Endel Nõgene), teeb teiste hulgas kaasa bass Märt Jakobson. Foto: Alan Proosa/Vanemuine

Vanemuise teater ja muusika on sama lahutamatud kui laulujumal Vanemuine ja tema kannel. Mõlemad hakkasid tegutsema 19. sajandi keskpaiku. Teater aastal 1870 Jaama tänavas, halli habemega supermuusik paar-kolmkümmend aastat varem rahvusromantilises kunstmütoloogias. Vanemuisest kui muusikateatrist ilmus äsja ülevaateraamat.

Tartlannast muusikateadlane ja ajakirja Muusika toimetaja Virge Joamets on viie aasta pikkuseks kujunenud töö pannud kaante vahele 372-leheküljelise teosena «Vanemuise muusikateater aegade peeglis. 150 valitud lavastust». Selle koostamise algus on seotud Vanemuise muusikaosakonna produtsendi Marika Petti ettepanekuga, raamatu teema ulatub, nagu pealkirjas vihjatud, 150 aasta taha.

Koidula ja Wiera

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles