Prügipõletuse jääksoojus lendab esialgu tuulde

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Epler & Lorenzi Tiksoja prügipõletustehase võimsus on praegu umbes 2000 tonni aastas, tulevikus 15 000 tonni.
Epler & Lorenzi Tiksoja prügipõletustehase võimsus on praegu umbes 2000 tonni aastas, tulevikus 15 000 tonni. Foto: Margus Ansu

Eesti Keskkonnateenuste kava hakata Tiksojal tütarettevõtte Epler & Lorenz prügipõletustehases põletama senisest rohkem ohtlikke jäätmeid tähendab ka suuremat hulka soojusenergiat.

Ettevõte on teavitanud plaanist suurendada põletatavate jäätmete kogust 15 000 tonnini pärast seda, kui tööle on hakanud uus pöördahi. Praegu käib aastas ahjust läbi umbes 2000 tonni jäätmeid. Uuendus tähendab ka rohkem soojusenergiat ning seda hakkab üle jääma.

Elektritootmine kavas

Eesti Keskkonnateenuste juht Argo Luude ütles, et praegu kulub soe talvel ära kinnistu hoonete kütmiseks, suvel jääb seda ka üle. Kogused on tema sõnul suhteliselt väiksed, polegi olnud põhjust teemaga tegelda.

«Uue tehase puhul jääb soojusenergia üle, tulevikuperspektiiv on panna elektrigeneraator. Et see tehas ise tarvitab elektrit märkimisväärses koguses, siis saab selle võrra kulusid vähendada,» sõnas Luude. «Seda ei ole esimeses järgus sees. Kui saame tehase tööle, siis näeme täpsemini ära, kui palju sooja tekib. Projektis on arvestatud võimalusega lisada elektritootmine.»

Kui elektritootmine peaks algama, on Luude sõnul aga selge, et kompleksi vajadusi see ei kata ja elektrienergiat peab ka edaspidi sisse ostma.

Linn lisa ei vaja

Tartu abilinnapea Reno Laidre leidis, et ülemäärase soojusenergia lihtsalt atmosfääri laskmine kuigi hea mõte ei tundu.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak märkis, et isegi kui prügipõletustehasele lisada elektrigeneraator, tekib seal jääksoojust ikkagi.

Linna keskküttevõrku seda vaja ei ole, sest Fortumil on võimsust varuga. Nii võiks sellele rakendust otsida lähikonnas.

Teoreetilisi võimalusi on teha koostööd puidutootjatega, aga mõelda võib ka taimekasvatajate vajadustele.

Tartu linnavalitsus on uue ohtlike jäätmete põletustehase ehitusloa taotluse saanud, keskkonnaamet on alustamas selle tehase rajamise sooviga kompleksloa menetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles